Tåget går till flyget
Norrbotniabanan ska gå till Luleå via flygplatsen och på en bro över Hamnholmen. - Ett bra val, säger kommunalrådet Karl Petersen.
NY VY. Den 2,5 kilometer långa bron ska gå över vattnet från Hamnholmen till området med SSAB-kajen och Svartöstaden.
Foto: Roland S Lundström
Utan öppning av bron kommer kommer inte isbrytarna och kryssningsfartygen in.Det går an, resonerar Karl Petersen.- Isbrytarna kan hamna längre ut, och samma med kryssningsfartygen. Var du än lägger järnvägen blir det en viss påverkan. Jag tror Norrbotniabanan blir av, den är prioriterad över allt annat. Det finns mer att göra i frågan och det håller vi på med, säger Karl Petersen.Bäst och dyrast
Det som hänt i frågan är att Banverket, som haft tre vägval inför sträckningen Gäddvik-Luleå, nu prioriterar ett av dem. Ekonomiskt är det här en smäll, valet kostar 2,3-2,5 miljarder kronor. Annat överväger.- Lösningen med Hamnholmen ger bästa måluppfyllelsen. Vi länkar ihop regionen på bra sätt, ansluter till flygplatsen och får förutsättningar för restransportkedjor nationellt och internationellt, säger Malin Fahller.Näst bäst är Västra alternativet, för 1,7-1,9 miljarder kronor. Där följer järnvägen E 4 och går över Luleälven i Gäddvik till Storheden och in på järnvägen Luleå-Boden. Säcklösningen, att backa in i Luleå, anses orationell.Sämst är att bygga bro över Gråsjälören och gena in mot järnvägsområdet i Luleå. Lösningen, som beräknats kosta 1,8-2,1 miljarder kronor, komplicerar godshanteringen. Dessutom störs Luleåbornas stadsnära rekreation.- Det har vi bedömt högt, säger Malin Fahller.
Tåg Gäddvik-LuleåTågen ansluter till Kallax flygplats. Därefter går de över Hamnholmen på en 22 meter hög och 2,5 km lång bro till området nära SSAB-kajen.Tågen ska sedan gå mellan Svartöstadens bostäder och SSAB för att ansluta till befintlig järnväg nära Mefos.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!