Slutnotan för tåghaverierna i vintras är inte klar, men bara ersättningstågen kostade omkring 50 miljoner kronor – och ännu är man långt ifrån överens om vem som ska ta det ekonomiska ansvaret.
– Vi vill inte bära ansvaret ensamma, säger landstingsrådet Kent Ögren som sitter i Norrtågs styrelse.
Många parter är inblandade i förhandlingarna – förutom länsägda Norrtåg och tågoperatören Botniatåg tillkommer Botniatågs ägare SJ och Arriva samt Transitio AB som genomförde upphandlingen av tågen och företaget Alstom som levererade dem.
– Det är en komplicerad process. Det handlar om minst fyra-fem parter som för diskussioner om ersättningar, säger Kent Ögren.
Kent Ögren är tveksam till om förhandlingarna kommer att vara klara innan vintern, och tror att de i slutändan kan leda till att Botniatåg drar sig ur samarbetet.
– De hade stora ambitioner om att snabbt få igång ett ökat resande, så jag är övertygad om att de funderar på lönsamheten nu, säger Kent Ögren.
Skulle Botniatåg bestämma sig för att dra sig ur är uppsägningstiden 18 månader, så vinterns tågtrafik äventyras inte. Från Botniatågs sida vill man dock inte uttala sig om sannolikheterna för ett fortsatt samarbete.
– Vi sitter i förhandlingar med Norrtåg just nu och det är lite känsligt. Vi siktar in oss på en bra dialog först och främst, säger Botniatågs talesperson Tomas Hedenius.
Klart står dock att driftstörningarna inneburit stora ekonomiska problem för Botniatåg – enligt Tomas Hedenius var de den största bidragande faktorn till att bolaget gick back omkring 13 miljoner under förra året.
Oavsett hur det går i förhandlingarna utlovar både Norrtåg och Botniatåg åtgärder för att tågtrafiken ska fungera bättre i vinter.
– Min uppfattning är att de fel och brister som ledde till störningarna i vintras ska vara bortbyggda, säger Kent Ögren.