Tacka barnen för nya bron

Nu är Ersnäs en hel by.På torsdagen invigdes nämligen den nya planskilda korsningen över E4 som binder samma byn. Till glädje både för bybor och för trafikanter.

Invigde. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke fanns på plats och var med på invigning av bron som nu binder ihop Ersnäs till en by.

Invigde. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke fanns på plats och var med på invigning av bron som nu binder ihop Ersnäs till en by.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-03-27 16:00

Frågan om en trafiksäkrare korsning i Ersnäs har stötts och blötts under många år. Redan 1995 togs första förslaget fram om en planskild korsning. År 2002 tog dåvarande Vägverket fram åtta olika förslag på hur en ny trafikplats kunde utformas.

Till slut fastnade man för att det bästa alternativet var att bygga en så kallad ruterkorsning med en 60 meter lång bro med separerade gång- och cykelbanor och låta E4 passera under bron. Bristen på pengar gjorde dock att ingenting hände.

Men år 2010 tog eleverna i dåvarande klass 3-4 vid Ersnässkolan tag i frågan. Då började det hända saker. De skickade in ett medborgarförslag till kommunen där de med teckningar och ord beskrev de E4 som livsfarlig och att den splittrade byn.

Givetvis hade också skolbarnen huvudrollen under invigningen. Eleverna som skrev brevet går i dag i årskurs sex och var givetvis på plats. De som då gick i fyran har lämnatErsnässkolan och går nu på högstadiet.

– Det är bra då man ska över till någon kompis på andra sidan vägen. Tidigare har jag fått skjuts av mamma och pappa, men nu kan jag ta cykeln, säger Hugo Enström, tolv år.

Läraren som var med och skrev brevet heter Maria Kristiansson. Hon jobbar kvar vid Ersnässkolan och var på plats med sin nya klass.

– Barnen som var med då är givetvis jättestolta. Då vi skrev brevet var det val och vi pratade om demokrati och nu blev deras idé verklighet. Nu kan vi till och med ta barnen med oss på en cykeltur till andra sidan av byn, säger hon.

Lika glad som barnen var även Arnold Vonkavaara, Trafikverkets regionchef.

– E4 har varit en stor barriär, så jag förstår den irritation och frustation som funnits både bland barn och vuxna. men nu kan vi äntligen knyta ihop Ersnäs som en enda by, säger han.

Han berättar att barnens engagemang i trafikfrågan gjorde honom själv extra engagerad.

– Jag fick ett brev med massor med teckningar på olika lösningar. Barnen beskrev också hur besvärligt det var att ta sig över E4. Jag åkte också ut till skolan och träffade eleverna, berättar Arnold Vonkavaara.

Då trafiken släpptes på under bron som tutade flera av bilisterna av glädje över att en besvärlig och farlig korsning nu var borta. Byaföreningens ordförande Birger Johansson och kommunalrådet Yvonne Stålnacke var lika glada som barnen, byborna och de tutande bilisterna.

– Verkligen en glädjens dag. Eniga skolbarn och bybor har gjort underverk, säger Yvonne Stålnacke.

Trafikplats Ersnäs

Bygget startade i december 2012 och i september ska alla arbeten vara helt klara.

Trafikverket står för hela projektet och notan stannar på cirka 40 miljoner.

Totalt 32.200 kvadratmeter jordbruksmark har tagits i anspråk för trafikplatsen. Av dessa är cirka 26.800 kvadratmeter brukad mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!