"Jag ville göra någonting nytt"

Karin och Mia Heikkilä köpte Luleå bed and breakfast i november. "Mötet med alla människor är det största och bästa", säger Karin Heikkilä.

I november 2021 köpte Mia och Karin Heikkilä Luleå bed and breakfast tillsammans med Karin Heikkiläs äldsta son, Oscar Persson.

I november 2021 köpte Mia och Karin Heikkilä Luleå bed and breakfast tillsammans med Karin Heikkiläs äldsta son, Oscar Persson.

Foto: Linda Sundström

Luleå2022-03-11 16:00

Systrarna har haft flera yrken under åren. Mia Heikkilä har arbetat som undersköterska inom hemtjänsten, personlig assistent, förskollärare samt haft enskild firma. Hennes syster är grundskollärare och specialpedagog och har dessutom arbetat inom servicebranschen och hemtjänsten.

– Jag ville göra någonting nytt och Mia befann sig i samma situation, säger Karin Heikkilä.

De startade Luleå hemservice, som riktar sig till äldre och andra som har behov av hjälp i hemmet. De var också intresserade av hotellbranschen och i november 2021 köpte de Luleå bed and breakfast tillsammans med Karin Heikkiläs äldsta son, Oscar Persson.

– De tidigare ägarna har haft en del studenter boende hos sig. Jag ringde till Luleå tekniska universitet och frågade hur det ser ut för distansstudenter, om de skulle få komma under sina inneveckor, och det skulle de göra. Vi chansade och det har gått bra, säger Mia Heikkilä.

Hon berättar att de har gäster som kommer och bor där under en längre period.

– De kommer upp och väntar på lägenhet eller ska jobba periodvis, säger hon och tillägger att de börjat rikta sig mot företag.

– Vår region är ju i en expansiv fas och det byggs och projekteras i massor. Vi tänker att de som arbetar ofta kommer från andra städer och behöver övernattning under veckorna. Då finns vi som ett hemtrevligt alternativ till dyra hotell.

Luleå bed and breakfast, som ligger i centrala Luleå, har tolv hotellrum med självincheckning.

– Kommunen har stängt ner vandrarhemmet på Kronan och de har inte öppnat något nytt. Vi tänkte att vi kanske ska göra ett rum till vandrarhemsrum för att kunna erbjuda studenterna det. Där finns fyra bäddplatser och med ett lägre pris, säger Mia Heikkilä och berättar att det blev färdigt för några veckor sedan och har många bokningar.

Systrarna trivs som egna företagare.

– Mötet med alla människor är det största och bästa. Både när det handlar om Luleå bed and breakfast och Luleå hemservice, säger Karin Heikkilä.

De hjälper gärna sina gäster när de har tid och möjlighet för att underlätta deras vistelse, berättar Mia Heikkilä.

– En student som bodde här tänkte ta bussen härifrån till sin nya bostad, men han hade flera väskor så vi körde hans väskor till den nya bostaden. Han utbildade sig till fysioterapeut och sa att om vi någonsin behöver hjälp med kroppen så kan vi höra av oss till honom, säger hon.

"Mötet med alla människor är det största och bästa. Både när det handlar om Luleå bed and breakfast och Luleå hemservice", säger Karin Heikkilä, till höger, här med Luleå hemservice kläder.
"Mötet med alla människor är det största och bästa. Både när det handlar om Luleå bed and breakfast och Luleå hemservice", säger Karin Heikkilä, till höger, här med Luleå hemservice kläder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!