Systembolaget är på väg att rulla ut en omfattande förändring i sina butiker runt om i landet. I tre år har upplägget testats i bland annat Uppsala, Stockholm och Örebro.
Redan nu har självutcheckning införts i ett 20-tal butiker i orter som bland annat Malmö, Lund, Kristianstad, Jönköping och Norrtälje. I oktober är det dags för Norrland. Först ut blir Umeå och Sundsvall.
För att underlätta flödet för sina kunder införs ett nytt kassasystem, där kunden själv registrerar sina inköp.
– Det handlar inte om obemannade kassor utan vår personal kommer alltid att finnas i självutcheckningsutrymmet. Vi kommer fortsatt att leva upp till våra försäljningsregler. Det innebär att vi jobbar nära kunden och erbjuda dem hjälp samtidigt som vår personal kan säkerställa våra försäljningsregler bland annat ålderskontroller, säger Lotta Filipsson, som är områdeschef för Systembolaget i Norrbotten.
Vad är fördelen bakom förändringen?
– Det ger fler valmöjligheter för kunden. Vi behåller förstås våra gamla kassor, men det nya är ett både enkelt och smidigt system som ger en bra utpassage. För vår personal skapar det möjlighet till en bra arbetsrotation.
Färre personal?
– Det kan bli en marginell skillnad, men det är inte det avgörande skälet utan det handlar om att underlätta för våra kunder, svarar Lotta Filipsson.
Haparanda blir första butik i länet med det nya systemet. Det handlar om en helt ny butik som byggs för närvarande i Ikanohuset. Inflyttning beräknas att ske under våren 2025.
När systemet kommer till Luleå kan inte Lotta Filipsson svara på i dag.
– Det är många parametrar som måste uppfyllas. Bland annat handlar det om att frilägga yta för det nya kassasystemet. Det kan vara svårt och dyrt att genomföra på en del butiker som helt enkelt är för trånga.
Krister Olofsson är butikschef på Delfingatan. Han har vid ett tillfälle studerat det nya kassasystemet.
– Det är lite annorlunda än det som vi har i dag. Grundtanken är att skapa ett bättre flöde, så att kunderna inte behöver stå länge i kö. Det är ett system som passar allra bäst i större städer. På Skutviken har vi byggt bort det problemet genom att ha många butikskassor. Det är bara några få dagar om året som det uppstår köer. Det sker i samband med storhelger som midsommar, jul och nyår, när hela svenska folket vill ha sin alkohol, säger Krister Olofsson.