Synskadade nekas oftare ledsagning
Kommunerna och domstolarna gör en alldeles för snäv tolkning av lagen. Det menar SRF, Synskadades Riksförbund, och kräver ändring. - Vi kräver att alla gravt synskadade ska bedömas efter sina individuella behov, säger Thord Keskitalo, ordförande för de synskadade i Norrbotten.
SAMARBETE. Det här veckoslutet genomförs en fyra dagar lång konferens i Luleå. "Vi vill utveckla det här samarbetet och även få med Ryssland", berättar Thord Keskitalo, ordförande för Synskadades riksförbund (SRF) i Norrbotten.
Foto: Andreas Wälitalo
I helgen genomfördes SRF:s kongress i Stockholm och då antogs ett uttalande som åskådliggör de brister som finns i lagen, enligt förbundet.Enligt SRF klingar den svenska inställningen till gravt synskadade falskt med tanke på att FN-konventionen fastslår att alla har rätt att leva ett jämlikt och delaktigt liv.SRF menar att de flesta med ett gravt synhandikapp har behov av kontinuerlig ledsagning till och under olika aktiviteter, för att kunna ta del av information och för att klara delar av vardagsbestyren.Enligt förbundet finns det risk för social isolering för dem som nekas ledsagare.
LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.LSS ger rätt till tio insatser för särskilt stöd och särskild service som människor kan behöva utöver det som de kan få genom annan lagstiftning. LSS är ett komplement till andra lagar och innebär inte någon inskränkning i de rättigheter som andra lagar ger. En begäran om stöd och service från en person som ingår i lagens personkrets bör i första hand prövas enligt LSS om det är en insats som regleras i lagen. Motivet till detta är att det i allmänhet får antas vara till fördel för den enskilde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!