Syjuntan är en energikick att längta efter

När Lisa fick skärmångest drog hon igång en syjunta. Här växer mormorsfiltar och mattor fram och här finns plats för skvaller, djupa samtal, gott fika och skratt!

Syjuntan är på stark frammarsch. Norrbottens-Kuriren hittade en i Luleå. Det finns gott om utrymme kring det stora bordet hemma hos Lisa Liljedahl.

Syjuntan är på stark frammarsch. Norrbottens-Kuriren hittade en i Luleå. Det finns gott om utrymme kring det stora bordet hemma hos Lisa Liljedahl.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2020-02-15 08:30

Grand danoisen Iggy och katten Vilse möter vid dörren på gården i Gäddvik när deltagarna i syjuntan trillar in, en efter en. Det är måndag – en dag som det här gänget längtar till.

Lova har med sig en symaskin i väskan, andra har med sig broderier eller målargrejer. Lika viktigt som själva skapandet är också det mänskliga mötet. Samtalen. Skratten.

Det var Lisa Liljedahl, 44, som drog igång syjuntan och det är hos henne gänget träffas just den här gången.

– Min mamma var med i samma syjunta över 30 år. När de var hemma hos oss var jag alltid med och det var så mysigt. Syjuntevännerna hälsar fortfarande på hos min mamma, nu när hon bor på ett vårdhem, säger Lisa och berättar att hon ville göra som mamma.

– Plus att jag har haft en del skärmångest och längtat efter att träffa vänner öga mot öga.

”Alltså, syjunta. Har vuxit upp med mamma som varje måndag hade junta. Jag är sugen, vem vill haka på?” Lisa slängde ut frågan på sina sociala medier och responsen blev större än hon kunnat ana. Hon startade en Facebookgrupp för Juntafolket och bjöd in till den första träffen i oktober.

– Mina vänner bjöd in sina vänner och vi blev en brokig skara med olika bakgrund och åldrar. Ibland är vi bara tre och ibland 15 personer, berättar Lisa.

Juntan pågår mellan kl 19 och 21.30 och tiden går försvinnande fort. Samtalen och skratten avlöser varandra. Någon vill ha hjälp med sitt handarbetsprojekt och strax är det dags för fika.

– Vi pratar om allt möjligt och ibland kan det bli riktigt djupa samtal, säger Lisa och konstaterar att juntan, som en extra bonus, också gett dem alla nya vänner.

– En gång var vi bara tre och jag kände egentligen ingen av dem, säger Lisa som precis har virkat klar en rund matta i glada färger.

De övriga deltagarna just ikväll är Sabina Lundberg, 41, som känt Lisa hela livet och till och med varit med på mammornas syjunta någon gång, Teresa Franklin, 45, som lärde känna Lisa när hon var hårmodell åt Lisas kompis under frisörelevernas gesällprov på 90-talet, Lisas dotter Lova, 22, Linda Ekersund, 45, som lärde känna Lisa när de gick konstskola tillsammans, Camilla Brun, 46, som haft barn i samma klass som Lisa, Jennie Carnudd, 39, som är med för första gången och följer med sin kompis Teresa Rautio, 46, som känner Lisa sedan de var klasskompisar på konstskolan.

Deltagarna är en salig blandning där en del är pyssligare än andra. Någon jobbar med avancerad sömnad och någon annan har kastat sitt första, misslyckade broderi och börjat på ett nytt. En sitter och skissar i ett block, någon annan redigerar bilder och en tredje lagar ett plagg som ändå behövde lagas. Alla är välkomna och ibland är umgänget viktigare än själva skapandet.

– Vi har inga regler eller rullande scheman för vem som håller i träffarna. Den som vill får hojta till och säga att vi kan vara hos den. Det ska vara opretentiöst, även om vissa bakar sju sorters kakor varje gång, skrattar Lisa med en menande blick mot Camillas håll.

Deltagarna är överens om att syjuntan är som en energikick att starta veckan med. Något att längta till!

– Ja, det blev mer och bättre än jag tänkte och det bara växer! Någon gång kanske vi bjuder in ett juntagäng som hängt ihop i 25 år. Det vore kul. Jag hoppas att fler blir inspirerade av vårt juntagäng och börjar ses tillsammans, som förr, säger Lisa.

Så funkar syjuntan

Lisas juntagäng träffas måndagar hemma hos någon av deltagarna. Gänget har en Facebookgrupp där den som vill kan bjuda in hem till sig. Alla tar med eget material och det är fritt fram att jobba med vad var och en vill. Den som håller i juntan bjuder på kaffe, te och något gott till. Juntan har en stopptid klockan 21.30, eftersom alla ska upp och jobba nästa dag. Det finns planer på att starta en studiecirkel. Då finns möjlighet att köpa in material eller bjuda in föreläsare för ersättningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!