Sydafrikanska fackförbund ligger 100 år efter de svenska
En liten facklig delegation från Sydafrika befinner sig i Luleå just nu. Den är här som en del av ett tvärfackligt utbyte mellan LO ung i Luleå och det sydafrikanska fackförbundet Saccawu. -När vi besökte Sydafrika i januari träffade vi människor som varit extraanställda i 20 år, berättar Maria Andersson Nordström, Handels, ordförande i LO ung i Luleå.
FACKLIGT BESÖK. Bulelwa Tito och Jeremiah Scusana från Sydafrika besöker just nu Luleå som en del av ett fackligt utbytesprojekt. Maria Andersson Nordström, Handels, ordförande för LO ung i Luleå, är projektansvariga.
Foto: Ida Axelsson
Vikarierna har dåliga löner, ingen anställningstrygghet och på grund av rånrisken och den omfattande kriminaliteten tvingas de betala för dyra transporter till och från jobbet.-Ett annat stort problem i samhället är hiv och aids. Cirka 20 procent av de vuxna är smittade och de flesta vet inte om det, säger Nordström.Analfabetismen är hög i Sydafrika och de svarta innevånarna har sämre eller ingen utbildning.-Därför satsar man stort på vuxenutbildning i dag, berättar Nordström.Arbetslösheten är gigantisk, även med svenska mått mätt. Cirka 40 procent av de arbetsföra saknar jobb.-De officiella siffrorna är lägre men det beror på att man bara räknar dem som söker jobb. Många har gett upp för länge sedan.Arbetslösheten anses också vara det grundläggande problemet för det sydafrikanska samhället och orsaken till den förödande kriminaliteten som drabbar alla, oavsett hudfärg.Som för 100 år sedan
Det finns en ganska livlig facklig verksamhet i Sydafrika men situationen när det gäller lagar, regler, försäkringar, förmåner och annat liknar den situation vi hade i Sverige för 100 år sedan.-Vi svenskar gnäller för småsaker, tar så mycket för givet. Här fokuserar vi det fackliga arbetet på arbetsmiljön men det kan de inte göra i Sydafrika ännu.Nordström berättar att butikerna i Sydafrika har väldigt många anställda. Hög personaltäthet men dåliga löner.-Övervakningen av både kunder och personal är enorm i butikerna. De anställda kroppsvisiteras när de kommer till jobbet och när de går hem. Det sitter kameror överallt och större butiker har beväpnade vakter vid kassorna.Andra besöket
Det är faktiskt andra gången en grupp fackligt aktiva sydafrikaner besöker Norrbotten sedan utbytesprojektet startade i september i fjol. Förra gången fick gästerna bland annat besöka gruvan i Kiruna.Den här gången får Bulelwa Tito, 31, butikskassörska från Kapstaden och Jeremiah Scusana, 30, truckförare från Bloemfontein chansen att se hur de svenska fackförbunden arbetar.-Allt är totalt annorlunda i Sverige, säger Tito.Hon är mest förvånad över den svenska arbetsrotationen och att kassörskorna bara behöver sitta i kassorna två timmar i sträck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!