I december 2012 lanserades den mobila betaltjänsten Swish av sex av landets största banker. Applikationen har sedan dess vuxit och har nu över fyra miljoner användare.
Sedan sommaren 2014 går det att använda Swish för betalningar till organisationer, föreningar och företag.
Drygt 57 000 företag har börjat använda Swish sedan dess. Betalningarna till företag i ökade med 16 procent från januari till februari.
Frisörkedjan Nikita Hair är ett företag som sedan innan årsskiftet är kontantfria på alla sina salonger och även låter kunderna betala via Swish.
– Beslutet har att göra med att öka säkerheten för medarbetarna. Rånrisken ökar så det var ett ganska enkelt beslut för oss. Det finns kanske ett fåtal som inte riktigt lever i den digitala världen men då har vi löst det med en internfakturering, säger vd:n Anette Johansson.
Antalet Swishbetalningar i februari uppskattar hon till ungefär tre procent. Det är en ökning från januari när det var 1,8 procent och då har man inte heller marknadsfört tjänsten.
– Det är samma avgift för Swish och vanlig kortbetalning och den ligger på ungefär 2,5 procent. Vår bransch är också väldigt utsatt när det gäller en svart marknad och detta är ett sätt att stävja det så att vi är ärliga, säger Anette Johansson.
På salongen i centrala Luleå jobbar frisören Amanda Bellhester. Hon har inte märkt några problem med att skippa kontanterna.
– Man märker att vissa kunder har kontanter. Det har inte varit något större problem då de flesta har kort eller Swish. De är oftast de yngre som betalar med Swish medan de äldre kör lite mer på kort, säger hon.
I november 2015 kom även en tredje tjänst, Swish Handel, utformad för e-handel. För handlaren innefattar den precis som Swish Företag en avgift för varje mottagen betalning.
– Det är en tjänst som ger fördelar för både handlaren och konsumenten genom ett betalflöde som innehåller den information som behövs för ett köp, säger Claes Warrén, pressansvarig på Swedbank.
IT-experten Joakim von Braun menar att säkerheten kring Swish är förhållandevis låg jämfört med datorer där det finns fler möjligheter till lösenord. Hur ser ni på det?
– Vi anser att Swish som sådant är säkert. Det räcker inte att komma över någons mobiltelefon som ofta är lösenordsskyddad, du måste också komma över personens personnummer samt mobila bank-ID med kod, säger Claes Warrén.