Svinkul i Sunderbyn

Ett riktigt svingöra eller svinigt roligt?
Oavsett vilket så ska närmare 3.500 marsipangrisar vara klara innan fredagen.
? Vi siktar på att göra ungefär 50 grisar per person och dag, säger Katarina Nilsson ? en av tre grisgeneraler.

LULEÅ2006-11-14 06:00
<P>1984 knådades de första grisarna på Sunderby folkhögskola och sedan dess har det blivit en hel del udda skapelser som passerat revy. I går inleddes årets grismakeri för eleverna på konstlinjen.<BR>De drygt 3.500 grisarna som på fredag ska vara färdiga säljs sedan runt om i länet.<BR>Behållningen från försäljningen går till elevernas studieresa till Edinburg. <BR>? Vi är 43 stycken som ska åka så allt vi får över från grisförsäljningen går oavkortat till resan, berättar Katarina Nilsson.<BR>Hon är andraårselev och var med i tillverkningen förra året. Då använde man ett ton marsipan till att göra grisar. <BR>? I år har vi ?bara? beställt 900 kilo eftersom vi är lite färre som ska göra dem, säger hon. <BR><BR><STRONG>180 gram marsipan</STRONG><BR>Katarina Nilsson guidar oss sedan runt i grisverkstaden. Sofia Andersson var ansvarig för att väga upp marsipanet som sedan eleverna hämtade upp och gjorde grisar av. <BR>? En gris består av 180 gram marsipan och innan de är klara väger de ungefär 200 gram, ­berättar Sofia Andersson. <BR>Man har inga särskilda riktlinjer för hur grisarna ska se ut eller vilka ställningar de har. En viktig sak är dock att trynet måste vara väl tilltaget eftersom själva chokladdoppningen döljer mycket av detaljerna. <BR><BR><STRONG>Knep och knåp</STRONG><BR>I ett annat rum finns själva doppningen samt tillverkningen av detaljerna som ska finnas på grisarna. Det handlar bland annat om hjärtan, paket och tomteskägg. <BR>Johan Lindgren är ansvarig för doppningen, en uppgift som han hade även förra året. <BR>? Man är ganska less efter att ha doppat 3.500 grisar. Samtidigt passar det mig bra eftersom jag inte är så förtjust i sötsaker och choklad, säger han.</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om