Styrelsebeslutet gäller från årsskiftet.
– Anledningen till att man skaffade sjukförsäkringen var att LLT hade en tunn organisation där enstaka personer var ensamma om att ha kunskap och hantera vissa frågor. Man bedömde att en sjukförsäkring skulle minimera frånvaro om någon blev sjukskriven, säger LLT:s vd Jonas Vinblad von Walter.
Han fortsätter:
– Samtidigt har bolaget gjort en resa för att uppnå en hållbar organisation. LLT har under 2020 nått det läget varav anledningen till att ha sjukförsäkringen inte kändes aktuell.
LLT:s sjukförsäkringar kostade bolaget cirka 170 000 per år.
Debatten om att LLT, Luleå energi och Nordiskt flygteknikcentrum (NFTC) erbjöd sina anställda privat vård tog fart i februari 2020. För Luleå energis del var kostnaden för 2020 730 000 och för NFTC 44 000. Avtalen innefattade även självrisk och förmånsbeskattning.
Inom Luleå kommuns verksamhet och övriga bolag finns inga liknande lösningar. Fackförbundet Kommunal riktade hård kritik och kallade det "både en klassfråga och en jämställdhetsfråga". Frågan lyftes också i en interpellationsdebatt mellan Vänsterpartiets gruppledare Bertil Bartholdsson och kommunalrådet Lenita Ericson (S) (se annan artikel).
NFTC och Luleå energi har valt att behålla den privata lösningen.
– Vi har nio helikoptertekniker/instruktörer, som är en smal yrkesgrupp. De är svåra att ersätta om de blir sjuka. Vi är också så pass få att vi inte kan täcka upp för varandra, säger Torbjörn Niemi, vd vid NFTC.
Anneli Sjömark, vd för Luleå kommunföretag och tidigare vd för Luleå energi, anser att beslutet är upp till bolagen själva.
– De får agera utifrån den bedömning de gör. För Luleå energis del så grundas beslutet i att bolaget har samhällsviktig verksamhet där många roller inte går att ersätta, säger Sjömark, som sedan hon bytte stol inte längre har kvar sin privata sjukförsäkring.
Debatten har varit aktuell på fler håll efter det.
I en granskning i mars 2021 avslöjade Piteåtidningen att Pite energis ledningsgrupp om åtta personer sedan en längre tid tillbaka satt på privata sjukförsäkringar.
Två månader senare valde bolaget att avsluta sjukförsäkringarna. Piteås kommunalråd Helena Stenberg (S) har också tydligt markerat att privata sjukförsäkringar inte ska förekomma inom kommunens verksamhet.