Agneta Hedenström är en av grundarna till Luleå Makerspace och berättar att de inom föreningen arbetar med digitalteknik, och att en av de största frågarna de jobbar med är att få in tonårstjejer i föreningen.
– Tonårstjejer är en svår målgrupp att nå. Digitalteknik är oftast inte det man väljer att lägga sin tid på då. Därför ser vi till att skapa förebilder åt dessa tjejer genom att försöka få med kvinnor som är 20 år och uppåt.
Agneta Hedenström berättar även att de märkte tidigt när de skapade föreningen att de ofta var männen som tog kommandot när de gällde både de digitala och tekniken.
– Kvinnorna drog sig undan mer, och bad männen fixa när det var något problem med det tekniska. Männen tar ofta hand om sådana saker även i hemmet. Därför är det viktigt att kvinnorna också börjar synas mer när det gäller digitalteknik. Det här är en demokratisk fråga och vi måste få mer kvinnliga perspektiv på digitalteknik. Vi vill visa möjligheten med framtiden helt enkelt.
– Vi är Sveriges mest jämställda Makerspace och i styrelsen är det mer kvinnor än män, säger hon.
Vidare berättar hon att det inte behöver vara komplicerade saker man skapar på Makerspace.
– Det är enkelheten som gör att det är till för alla. Vi erbjuder maskiner och verktyg som man kanske inte har hemma för att kunna göra vissa utföranden. Till exempel 3D-skrivare och laserskärare. Vi brukar även anordna olika workshops och dataspelskvällar som vi gärna ser att de kommer mer tjejer på.
Var kom idén om Makerspace ifrån?– Jag och Peter Parnes kom på idén om att öppna en Makerspace då vi båda är intresserade av teknik. Från början var det mest programmering, men nu är det väldigt varierande både i vad vi gör och hur ofta vi har öppetkvällar. Men det snittar på en gång i veckan. Ofta har vi riktade arrangemang, men ibland även fria kvällar. Men är man medlem här får man en egen nyckel om man vill, så kan man gå hit när man känner sig kreativ och vill skapa.