Svensken äter tonvis med godis

Svenskarna älskar lösviktsgodis och till påsken saknas inte resurser. - Jag gillar sura, berättade godisspekulanten Ivan Harnemo under påskruschen.

ENLIGT TRADITIONEN. "Det ska vara påskägg", konstaterade Eva Grahn Rosell, som köpt godis att fördela i barnens ägg.

ENLIGT TRADITIONEN. "Det ska vara påskägg", konstaterade Eva Grahn Rosell, som köpt godis att fördela i barnens ägg.

Foto: Ida Axelsson

LULEÅ2008-03-22 01:45
Julen är nummer ett för försäljning i Sverige av dagligvaror medan midsommarhelgen är tvåa och påsken trea, rapporterar Svensk Handel.Prognosen är att dagligvaruhandeln under påskveckan ska omsätta över 5,2 miljarder kronor.Under helgen firas också det persiska nyåret, som pågår i 13 dagar och förväntas sätta avtryck hos köpmännen.Sex ton godis
Den svenska handelstraditionen till påskhelgen gäller inte bara mat.- En vanlig vecka säljer vi 1,4 ton lösviktsgodis. Veckan inför påsken går det åt sex ton. Till det kommer annat godis, men mest är det lösviktsgodis folk vill ha. Till jul är det här inte lika tydligt, det är mycket chokladaskar som gäller då, förklarade Henrik Rannestam, avdelningsansvarig vid Ica Kvantum i Luleå, på skärtorsdagen.Eva Grahn-Rosell hade på den dagen utrustat sig med ett kilo lösviktsgodis.-  Jag laddar till mina barn. Det här ska föras över så att de får ett påskvägg var. Det ska vara påskägg, sade hon.Laddar för påskbesök
En annan vuxen kund hade en rejäl påse. En del var till släkten, annat till eget sug, konstaterades det.- Och man vet ju inte, det kan ju plinga på dörren också.Ivan och Rasmus Harnemo utrustade sig med godis under farfar Lars Harnemos vakande öga. En vecka tillsammans i skärgårdsstugan stod för dörren och bröderna Harnemo bunkrade med suringar, sockerbitar och litet allmänt blandat, avslöjade Kurirens glutt i påsarna.Snart i 100 år
Godis till påsk uppges ha traditioner bakåt till 1920-talet, då chokladindustrin började tillverka chokladägg.Dagens Nyheter rapporterar att lösviktsgodis är något för svenskar, norrmän och finländare. Det här är den stora säljperioden i Sverige för branschföretaget Karamellkungen.I USA äger man också smågodis under påsken medan engelsmän, fransmän, tyskar och österrikare äter choklad. Liknar julen
Försäljningen av matvaror inför julen respektive påsken har flera likheter, konstaterade Henrik Rannestam. Det är sill och lax. Julskinkan möter en motsvarighet eftersom skinka till påsk blivit alltmer vanligt.-  Lammstek till påsk, det är något som ökat mycket, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om