För Jörgen Stenberg från Malå är jojken en stor del av det samiska arvet och något han ägnar sig åt utöver arbetet som renskötare. Han har synts och hörts på flera håll, bland annat i samiska melodifestivalen som han vunnit två gånger.
I en så kallad försoningsprocess med det samiska folket anordnar Svenska kyrkan en förlåtelsegudstjänst i Luleå domkyrka i oktober. Jörgen Stenberg tycker det är en hedervärd och viktig process och skulle leda den samiska nationalsången och sjunga två låtar men frågade om han fick framföra en jojk istället.
Svaret blev nej.
– Skuldbeläggande av jojken är en del av de historiska oförrätter som kyrkan vill be om ursäkt för. Jag blev helt chockad, säger Stenberg.
I ett mejl förklarar Svenska kyrkan att det råder delade meningar om jojkens plats i kyrkan och att de, efter dialog med bland annat Samiska rådet, beslutat att inte ha jojk under gudstjänsten.
"Det blir motsägelsefullt att ha en gudstjänst som syftar till att be om ursäkt för att kyrkan förbannat jojken och samtidigt förbjuda densamma från forumet."
Så avslutar Jörgen Stenberg sitt mejlsvar till Svenska kyrkan.
Att det är känsligt för många samer har han full förståelse för och han vet att många bär på skam och anser att jojk inte hör ihop med religiösa sammanhang.
– Den skammen är ärvd. Det finns de som tycker att kolten är ful och de som skäms för det samiska språket. Ska ingen ha kolt eller tala samiska i det kyrkliga rummet heller?, säger Stenberg och tycker att samhället, kyrkan, staten, myndigheter och enskilda personer har ett ansvar att slå an tonen för vilka normer som gäller idag.
Enligt ärkebiskopens kaplan Fredrik Lidé handlar hållningen om att visa respekt för olika syn på jojk under gudstjänst utifrån samisk tradition och är inget förbud.
– Försoningsgudstjänsten är en ursäkt till hela det samiska folket och hållningen bygger inte på värderingar varför, utan på konstateranden att de olika uttrycken finns.
Kan du förstå att man upplever det motsägelsefullt?
– Jag kan förstå det, säger Fredrik Lidé och tillägger Samiska rådet överväger att ompröva om man har gett för stor tyngd till de röster som uttryckt tveksamhet.
– Om beslutet omprövas, hoppas och önskar jag att broarna inte är brända om Jörgen får frågan igen.