Svedjeskolan stängd resten av veckan

Svedjeskolan kommer att fortsatt att hålla stängt under torsdag och fredag för skolbarnen i årskurs ett och två. Skolan ska saneras, för säkerhets skull.

Foto:

Luleå2018-04-25 15:55

Kommunen väntar på att få provsvaren som ska visa om några asbestfibrer har spridits vidare från den gamla matta som frilades under renoveringsarbete i ett förråd på Svedjeskolan. Provsvaren från saneringsfirman väntas komma under torsdagen.

– Jag har tillsammans med och i samråd med skolchefen Maarit Enbuske bestämt att Svedjeskolan är stängd för elever i årskurs ett och två under torsdag och fredag. Vi gör det för att säkerställa en god arbetsmiljö för elever och personal, säger Mattias Nilsson, rektor för Svedjeskolan.

Barnen i förskoleklass, som vistas i en separat paviljong på Svedjeskolan är välkomna tillbaka på torsdag, då verksamheten upptas igen. Barnen kommer inte att få äta på Svedjeskolan förrän skolan är sanerad.

– De kommer att få gå upp till Hertsöskolan för att äta frukost, lunch och mellanmål, säger Mattias Nilsson.

Det var i måndags som han tog beslutet att stänga Svedjeskolan, sedan asbest upptäckts i ett förrådsrum som håller på att renoveras. Byggnadsarbetarna som höll på att fräsa golvet kom fram till ett ytskick där det fanns en asbestmatta de inte hade kännedom om. Det rör sig om ungefär en kvadratmeter av mattan som frilades berättar Mattias Nilsson.

Föräldrarna fick hastigt och oplanerat hämta hem sina barn och för många av dem har det inneburit problem. Mattias Nilsson berättar att han skrivit ut intyg åt drabbade föräldrar, intyg som inte godkänts av Försäkringskassan.

– För många föräldrar blir det en stor utmaning att få ihop det, särskilt när det blir två ytterligare dagar, säger Mattias Nilsson.

Föräldrar som har varit tvungna att stanna hemma med sina barn har inte rätt att vabba, ta ut ersättning för vård av barn. Det beskedet ger Försäkringskassan.

– Tyvärr får man inte det, det är bara om barnet är sjukt som man får vabba, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

– Vab täcker inte om skolan eller förskolan är stängd, det får man lösa på något annat sätt. Man får ta ut semester eller kompledigt eller ta hjälp av någon, fortsätter Niklas Löfgren.

Rektorn berättar att han anlitat en saneringsfirma, som ska städa och sanera alla ytor i Svedjeskolan.

– Vi ska se till att påbörja saneringen på en gång, säger Mattias Nilsson.

Saneringsfirman ska arbeta under torsdag-fredag och även under helgen om det behövs. Målsättningen är att fritidshemmet ska kunna hålla öppet som vanligt under måndag 30 april, som är lovdag för skolbarnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!