Syftet med avsättningen är att gynna gamla skogar med höga naturvärden som hotade arter både i flora och fauna. Såväl barrskogsområden som lövskog vilket är en bristvara i skogslandskapet, finns med i avsättningarna som av bolaget anges vara den största satsningen nedan fjällgränsen av ett enskilt skogsföretag i Sveriges historia. Med avsättningen vill man gynna såväl vanliga som hotade arter i skogen.
Finns på nätet
Arealen 141.000 hektar är fördelad som konfetti över Sveaskogs innehav. En del är nyckelbiotoper och reservat som inte är utbytbara. Sen handlar det om naturvårdslokaler och restaureringsskogar i olika kriterier samt skog som ska inventeras för en bedömning av värdet – bevara eller bruka.
Nytt med avsättningen är också att Sveaskog nu kommer att lägga ut information på sin hemsida om var man kan finna de olika objekten i en kartfunktion på www.sveaskog.se. Detta för att gemene man ska kunna få en uppfattning om och information kring de sparade skogarna.
På Svenska naturvårdsföreningen Norrbotten, SNF, välkomnar ordföranden Virpi Törnlind Sveaskogs satsning.
Arbetar aktivt
– Jag har inte hunnit sätta mig in i det hela ännu så jag vet inte vilka skogar man avsatt. Men jag hoppas att det kan sammanfalla med några av de objekt som vi har föreslagit i vår rapport från inventeringen 2007. I övrigt tycker jag att det är trevligt att se att Sveaskog arbetat så aktivt med detta och kanske kan bli den förebild som man kan önska att ett statligt skogsbolag ska vara.
Bland de områden som SNF har med i sin rapport finns exempelvis inom Arjeplogområdet Harruliden, Luobbeln, Njuorokvaratj, Skarjak och inom Arvidsjaur exempelvis Granberget. Huruvida de finns med i avsättningen är okänt.