I indexet ingår riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, vilket är något som drabbar två av tre som har diabetes typ 2. Det behövs mer forskning för att förstå sambandet mellan sjukdomarna menar fonden.
– Diabetes drabbar hjärtat, men vi behöver mer forskning för att förstå hur sjukdomarna hänger ihop. Innan vi vet mer är det oerhört viktigt att de som har diabetes får hjälp att nå behandlingsmålen och därmed förebygga hjärtinfarkt och stroke, säger Anna Norhammar, Hjärt-Lungfondens forskare och docent i kardiologi.
Hjärt-Lungfondens diabetesindex rangordnar landstingen utifrån hur väl de lyckas uppnå målen inom diabetesvården. På de tre första platserna kommer Östergötland, Västra Götaland och Sörmland. Längst ned i listan återfinns Gotland, och sedan just Norrbotten.
Hjärt-Lungfonden har vägt samman hur många i landstingen som når behandlingsmålen för riskfaktorerna högt blodsocker, högt blodtryck och förhöjda blodfetter. Dessa faktorer bidrar alla till att risken för hjärt-kärlsjukdom är större hos dem som har diabetes, och risken ökar med antalet riskfaktorer man har. Hjärt-kärlsjukdom som en följd av diabetes går att fördröja eller förhindra genom att angripa riskfaktorerna. Socialstyrelsen ska i sommar uppdatera sina nationella riktlinjer för hur diabetes ska behandlas.