En hel förmiddag tog provet för eleverna i Stadsöskolan när de deltog i den internationella elevundersökningen PISA. En undersökning som mäter svenska elevers resultatutveckling över tid och som jämför Sverige med andra länder, både när det gäller resultat och hur olika skolsystem fungerar.
– Det svåraste var att förstå frågorna, säger Johanna Lundbäck.
Provet mäter elevernas kunskaper och kompetenser i läsförståelse, matematik och naturkunskap.
– De använder ett ganska vuxet språk i frågorna och det var det som var svårt. Man fick inte heller fråga lärarna om hjälp, säger Sofia Lundqvist.
PISA är en systemstudie som mäter elever och skolor på gruppnivå, till exempel storstad/landsbygd, flickor/pojkar, inrikesfödda/utrikesfödda och elever från olika socioekonomiska grupper.
– Det man kontrollerar är femtonåringars förmåga att vara kompetenta medborgaren, säger Annelie Ludvig som är PISA-samordnare.
Provet genomförs vart tredje år. 2012 visade provet att Sverige hade halkat ordentligt efter jämfört med de 33 länder som deltog i undersökningen. Tre år senare hade trenden vänt och man hade närmat sig de övriga.
För eleverna var provet inte som andra prov då det inte gick att plugga till det.
– Det är ju så att man glömmer bort saker och då börjar man ifrågasätta om man verkligen lärt sig det här. Men efter att man tänkt ett tag kommer det tillbaks, säger Johanna Lundbäck.