Svårt hitta personal till restaurangerna

Restauranger och krogar i Luleå laddar inför att coronarestriktionerna hävs, men de har svårt att hitta personal. "Jag har inte upplevt att det varit så pass svårt att hitta folk under de åren jag jobbat.", säger Petter Nyberg, restaurangchef på CG:s.

STOCKHOLM 2019-11-12
Grillad mat serverad på restaurang Folkparken på Sveavägen 
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142
** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **

STOCKHOLM 2019-11-12 Grillad mat serverad på restaurang Folkparken på Sveavägen Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Luleå2022-02-09 06:00

Inga begränsningar av hur många som får sitta vid samma bord, möjlighet att hålla öppet längre än till 23.00. Barhänget tillåts igen. För krögarna blir det i och med slopandet av restriktionerna en återgång till det normala.

– Det innebär såklart att allt blir lite enklare. Vi kommer att få fler platser att tillgå och vi kommer att ha det betydligt friare och det ser vi fram emot jättemycket. Det känns super, säger Petter Nyberg.

– Även om vi har plockat bort en del platser och inte kunnat nyttja allting så har vi ändå kunnat ha en hel del gäster. Vi ser väl inte drastiska förändringar så, men nog tror vi att det kommer att bli en ökad volym de närmaste veckorna. 

De senaste åren har inneburit många förändringar i restaurangbranchen. Restriktionsregler som förändrats och periodvis få gäster. 

– Det har varit väldigt stora svängningar från de partiella nedstängningar som har varit då det varit tufft under perioder till när det väl öppnat upp då folk verkligen har vallfärdat för att gå ut och umgås och uppleva. Så höga toppar och branta dalar, men vi har ändå med facit i hand klarat oss ganska väl tycker jag. Det finns nog de som haft det tuffare även om vi har upplevat att det varit tufft under perioder.

Under pandeminåren har många lämnat för andra yrken och när krögarna nu skalar upp är det fler som vittnar om svårigheter att hitta personal.

– Det är väldigt ansträngt i branschen rent allmänt, det är skittufft. Vi har ändå kunnat behålla de flesta från vår grundstomme men man märker att så fort man är ute och letar efter nya personer eller att man försöker få in extra personal så är det vådligt tufft att ersätta folk man tappat. Det är extremt skralt skulle jag säga. Jag har inte upplevt att det varit så pass svårt att hitta folk under de åren jag jobbat. Det har varit en utmaning och det kommer att bli ytterligare en utmaning nu när efterfrågan ökar.

– Det är samma för oss. Problemet för oss är inte service utan det är kök. Det är där det är besvärligt eftersom det är så specialiserat med kockar. Men vad jag förstod nu på restaurangskolan så är det en ganska stor kull som kommer ut och de behöver inte sakna jobb direkt, säger Henrik Sandberg, pubchef på The Bishop Arms.

Anton Edelsvärd, restaurangchef Allstar håller på att förbereda inför den kommande helgen.

– Vi kommer inte göra något på onsdag men vi kommer att ha öppet som vanligt. Däremot på fredag öppnar vi nattklubben igen – då blir det full fart. Det känns otroligt, jätteroligt. Jag sitter just nu och försöker få ihop personal till öppningen. Så det går jävligt bra just nu och jag ser jävligt mycket fram emot helgen.

Hur har pandemin påverkat er?

– Ekonomiskt är det en jätteskillnad. Ekonomiskt har man torskat en massa pengar för att behöva ha de här restriktionerna. Man kan som inte jämföra, det blir inte samma verksamhet med eller utan restriktioner – det blir som en annan värld, säger Anton Edelsvärd. 

På The Bishop Arms har man redan märkt av en förändring bland pubens besökare.

– Vi märkte redan i helgen att folk är lite mer positiva och lite mer på. Direkt efter presskonferensen märkte man redan att folk blev lite mer glada. Kontentan av det hela är att det varit en besvärlig tid, men nu ser vi framåt., säger Henrik Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!