Svårt för handlare att porta stökiga kunder

Drygt sex av tio handlare i Norrbotten som ansökt om tillträdesförbud har fått avslag. "Ingångsbrotten är otroligt viktiga att stävja", säger handlaren Daniel Andersson som är kritisk till att inte fler stökiga kunder blir portade.

Ica Kvantum

Ica Kvantum

Foto: Amanda Liikamaa

Luleå2023-01-22 06:00

Handeln i Sverige förlorar årligen miljardbelopp på stölder. Enligt en rapport från Svensk handel blir varor för drygt 8,5 miljarder kronor per år stulna, av dessa är 4,5 miljarder från dagligvaruhandel.

Ett steg för att stävja handelns brottsutsatthet är en ny lag. Butiker kan sedan den första mars 2021 ansöka om tillträdesförbud för en person som utgör en risk för butiken eller personalen.

Totalt har åklagarkammaren i Luleå, sedan lagen trädde i kraft till sista november 2022, beviljat 17 förbud och nekat 28.

undefined
"Det är en sak som vi har efterfrågat en lång tid i branschen, sedan är det efterlevnad av lagen som man kan ha åsikter på", säger Daniel Andersson vid Ica Kvantum i Luleå om lagen tillträdesförbud i butik.

En av butikerna är Ica Kvantum i Luleå, av sju ansökningar har tre fått förbud att besöka matvarubutiken.

– Vi har vissa kunder som har svårt och skilja på mitt och ditt, säger vd:n Daniel Andersson.

Handlar det främst om stölder när ni ansöker om förbud?

– Det är både stöld och trakasserier. Vi har valt det här yrket för att vi trivs att träffa människor och får vi utstå spott och spe är det inte kul, man måste kunna bete sig.

Coop Norrbotten har skickat in 20 av ansökningarna, varav hälften har blivit beviljade. Det handlar bland annat om deras butiker i Kiruna, Gällivare och Boden.

– Vi har ett gäng som härjar uppe i Kiruna, som tycker att man kan komma in i våra butiker och hämta frukost, lunch och middag gratis. Det är deras skafferi, kylskåp och frys i princip – det är lite laglöst tyvärr. Men vi har haft ett bra sommarbete med områdespolisen, vi har fått stöd i mycket av arbetet i den biten, säger Lisbeth Utterström, säkerhetsansvarig vid Coop Norrbotten.

undefined
Flera Coopbutiker i Kiruna har fått beviljade tillträdesförbud mot personer.

Daniel Andersson upplever att ansökan från anmälan till beslut går fort – men är kritisk till hur åklagare tolkar lagen. Han hade velat se mer beviljade förbud.

– Åklagarna har hittat på en egen lösning, att det måste finnas ett antal anmälningar för snatteri innan de kan utfärda ett förbud. I min värld är det: Kan du inte sköta dig en gång får du söka dig någon annanstans, säger han och fortsätter:

– Ingångsbrotten är otroligt viktiga att stävja, det är där vi måste sätta in insatserna. Det är inte till de som spränger och skjuter på varandra.

undefined
Butiker har ofta kamerabevakning för att kunna förebygga, avslöja och utreda brott.

Lisbeth Utterström upplevde även till en början att många ansökningar blev nekade.

– Vi hade sökt elva ansökningar och fick en beviljad. Det var för lite underlag för de andra tio.

Efter detta hade hon en dialog med en åklagare för att lära sig mer om lagen.

– Det känns som att det har blivit lite lättare att få igenom tillträdesförbud. Vi har fått lära oss med tiden att göra rätt när man skriver i ansökan. Man behöver skriva rätt formuleringar och att man gärna har polisanmälningar och sparat filmmaterial när man ansöker om tillträdesförbud.

Tillträdesförbudet får gälla i högst ett år och den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader. 

– Alla människor kan bättra sig, har det gått X antal månader ska de få en ny chans. Men de måste visa att de kan sköta sig också. I slutändan är det de andra kunderna som får betala för det som stjäls i en butik, så enkelt är det, säger Daniel Andersson.

– Det är jättebra att lagen kommit, att vi har möjlighet att ansöka om tillträdesförbud. Det hade varit önskvärt att det varit ännu enklare, men som jag sa har det blivit lättare att få tillträdesförbud, säger Lisbeth Utterström.

Tillträdesförbud i butik

• Lagen trädde i kraft 1 mars 2021. Den innebär att personer kan portas från butiker, badanläggningar eller bibliotek, där verksamhet bedrivs som riktar sig till allmänheten.

• Det är åklagare som beslutar om förbud. Det ska då finnas risk att personen kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera en person där.

• Förbudet får gälla i högst ett år.

• Den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.

• Lagen gäller inte personer under 15 år.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!