– Det finns inga utebadplatser för oss som är handikappade, säger Helen.
Hon uppskattar ett svalkande bad när det är så här varmt ute. Sinksundet går något så när, men det är fortfarande inte handikappvänligt. Det som behövs är en toalett, släta ytor för rullstolen, räcken att stödja sig mot och möjlighet att köra bil ganska nära, menar hon.
Hennes personliga assistent Rebecka Sundqvist instämmer:
– Man vill kunna erbjuda dem man jobbar med att fara och bada, så att de inte känner att de bara behöver sitta inne eller gå på promenad och sitta i en park, utan att de har ett liv som andra.
Enligt Greger Ylinenjärvi, Luleå kommun, finns det två tillgänglighetsanpassade badplatser. Det ena är Lulsundet, det andra är Gültzauudden med rullstolsramper ner i vattnet och hårda underlag för att underlätta att köra rullstol på stränderna.
– Problemet i sommar är att det är så lite vatten. De kan väl doppa stortån ungefär, de som är rullstorburna.
Ramperna som finns kan inte flyttas utan traktor.
– Jag förstår att de handikappade känner att de inte har någonstans att ta sig ner längre. Men det är inte mycket man kan göra åt. Vi kan inte planera för lågvatten.
Ett annat problem är mattan på Gültzauudden som ska göra det lättare att köra med rullstol.
– Så fort det regnar blir den bucklig och den är gammal och trasig här och där. Så Lulsundet är den bästa badplatsen. Men tyvärr det är minst vatten på Lulsundet.
Han har inget enkelt svar på hur kommunen skulle kunna utveckla badplatserna för att göra dem mer tillgängliga.
– Vi tar gärna emot ett detaljerat förslag från de handikappade.