Svårt få praktikplatser till frisörutbildningarna

Det är svårt att hitta praktikplatser till eleverna som utbildar sig till frisörer. Coronapandemin slog hårt mot branschen som har haft svårt att återhämta sig. Något som drabbar praktikanterna.

Luleå gymnasieskola har även en egen salong. Där har man sett att kunderna blivit mer försiktiga på grund av coronapandemin så nu har salongen många lediga tider.

Luleå gymnasieskola har även en egen salong. Där har man sett att kunderna blivit mer försiktiga på grund av coronapandemin så nu har salongen många lediga tider.

Foto: Luleå gymnasieskola

Luleå2021-10-28 16:48

Vid Luleå gymnasieskola är det idag 37 elever i tre årskurser där praktik ingår i frisörutbildningen. Praktikplatser, eller apl-platser, som kan vara svåra att hitta.

– Det är en komplex materia med apl-platser. Vi har elever som förlorar sina apl-platser under pågående läsår, vilket kan bero på faktorer som har med salongen att göra, säger Jonas Jönsson, rektor för Hantverksprogrammet vid Luleå gymnasieskola.

Coronapandemin gjorde att många frisersalonger fick problem att upprätthålla hela sin verksamhet och det påverkade möjligheterna att ta emot praktikanter.

– Det är en skillnad mot sjukvården eller hemtjänsten där det finns en stor arbetsgivare med stor verksamhet, men vi jobbar med enskilda småföretagare som ska ha apl-platserna, säger Jonas Jönsson.

– Det går inte att jämföra med tiden före pandemin. Kunderna återvänder inte med detsamma. Människor skapar också nya vanor så de kanske inte kommer tillbaka till den frisör de tidigare haft. Det är ett av svaren på varför det är svårt med praktikplatserna, säger frisören Siv Öberg, Småföretagarnas riksförbund.

Nu ser dock Jonas Jönsson att utvecklingen vänder.

– Vi ser en ljusning. Efter sommar har allting rört sig i positiv riktning. Jag tycker att det under de här omständigheterna har fungerat förvånansvärt bra, säger han.

Luleå gymnasieskola antog till höstterminen 17 elever till de 17 platser man har på frisörutbildningen, men endast 16 elever går där nu. 

– Vad som hänt är att vi fått en del byten där elever velat byta program. Vi hade en lång reservlista men de har tagit andra utbildningar, så nu har vi 16 elever i ettan. Det här är en praktisk utbildning så när vi får byten efter en månad eller två så är det inte så lätt att bara komma in, säger Jonas Jönsson.

Man kan se ett ökande trend i att elever byter program, även de elever som fått sitt förstahandsval.

– Det är inte så lätt att veta vad man vill när man är 16 år. Man följer kamrater och vad föräldrarna tycker vad de bör göra med sina liv. Så börjar de på gymnasiet och upptäcker efter några veckor vad de gått in i. Det kan vara svårt att kommunicera med de som går i årskurs 9 och fullt ut informera om vad de väljer till, säger Jonas Jönsson, rektor vid Luleå gymnasieskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!