Svårt få näringslivet engagerat

Länstyrelsens insynsråd kommer att sakna företagarrepresentanter då samtliga ledamöter utom universitetets rektor Pia Sandvik Wiklund är politiker. -Men vi ska inrätta ett närings- och arbetsmarknadsråd och där ska näringslivet vara med, säger Per-Ola Eriksson.

LULEÅ2007-12-28 01:45
Regeringen beslutade tidigare i år att länsstyrelsernas styrelser ska ersättas med insynsråd. Enligt landshövdingen i Norrbotten, Per- Ola Eriksson kommer insynsrådet att fungera i princip som en styrelse. Det har dock ett begränsat ansvar och saknar befogenhet att fatta beslut. Som Norrbottens Kuriren tidigare berättat, ville landshövdingen att Norrbotten ska ha ett insynsråd med många politiker och ingen företagarrepresentant. Nu har namnen på ledamöterna offentliggjorts och där återfinns Pia Sandvik Wiklund, rektor för Luleå tekniska universitet med som enda icke politiker.-Insynsrådet kommer att ha en viktig funktion för länsstyrelsen. Norrbotten är mycket politiskt, det vill säga här tas många politiska beslut. Därför många politiker i insynsrådet. Det gick heller inte att hitta någon gemensam representant för näringslivet, vi saknar en sådan i Norrbotten. Länsstyrelsens ansvarsområde är så brett. Det är inte lätt att hitta näringslivsrepresentater som har tid och intresse att sätta sig in i alla de olika områderna, säger Per- Ola Eriksson.Från årsskiftet
Det nya insynsrådet, som ska vara igång från och med årsskiftet har följande sammansättning: Per-Ola Eriksson, landshövding. Bengt Ek, landstingsledamot Piteå, Anna Hövenmark, kommunalråd Jokkmokk, Perarne Kerttu, Haparanda kommun, Pia Sandvik Wiklund, Luleå tekniska universitet, Yvonne Stålnacke, kommunalråd Luleå, Alf Sundstrom, Arjeplog kommun Åsa Wikström, Boden kommun och Kent Ögren, Norrbottens läns landsting.Per-Ola Eriksson, med bland annat ett förflutet som generaldirektör för Nutek, försäkrar att näringslivsfrågorna inte kommer att hamna i skymundan, trots insynsrådets sammansättning. -Vi ska ha ett närings- och arbetsmarknadsråd, som kommer att behandla olika gemensamma utvecklingsfrågor. Bland annat så försvinner ju länsarbetsnämnderna, men viktiga regionala frågor som de haft ansvar för kvarstår. I det nya rådet kommer arbetsförmedlingen, näringslivet, facken och länsstyrelsen att finnas representerat, säger Per-Ola Eriksson.
Insynsrådet ska uppfylla kravet på demokratisk insyn och medborgerligt inflytande. Rådet ska vara ett stöd för myndighetschefen och kan i princip fylla samma funktion som en styrelse men med begränsat ansvar och utan beslutsbefogenheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om