Svårt få lärare till små skolor

En ny termin nalkas. Och med den nya vakanser att fylla. "Det blir svårare att rekrytera för var gång", säger Maarit Enbuske, skolchef Luleå kommun.

Kompetensutveckling. Skolan genomgår en omfattande digitalisering, vilket bland annat ställer krav på att personalen uppdateras.

Kompetensutveckling. Skolan genomgår en omfattande digitalisering, vilket bland annat ställer krav på att personalen uppdateras.

Foto: Kallestad, Gorm

Luleå2017-12-11 05:00

Många kommuner är inne i en generationsväxling och skolan är ett område där många trotjänare tackar för sig. Samtidigt utbildas inte nog många för att täcka alla hål – lärarbristen är ett faktum sedan länge.

Därför har rekryteringsmässor blivit ett måste för många arbetsgivare.

– Det är inte så många som blir färdiga lärare, konstaterar Luleås skolchef som betonar kommunen har väldigt hög andel behörig personal.

Vakanser tillsätts samtidigt som nya uppstår. Vilka kan konsekvenserna bli?

– Det är svårt att säga. Men det har blivit svårare att få behörig personal till mindre skolor, säger Maarit Enbuske som tillägger att det ofta är sådana som inte ligger så centralt.

Kan det bli nya stängningar?

– Vi har inte pratat skolnedläggningar. Det är inte på tapeten.

Skolchefen säger att det skulle vara önskvärt att få fler äldre att stanna kvar i yrket lite längre. Att göra yrket attraktivt är en annan viktig pusselbit. Likaså att försöka få andra yrkesgrupper att ta över en del av det lärarna gör.

Även på fritids märks generationsväxlingen.

– Vi har väldigt svårt att hitta fritidspedagoger, säger skolchefen som tillägger att det bara finns en utbildning.

Då kommunen sökt och sökt men inte fått napp har man fått gå ned i krav och anställt fritidsassistenter i stället för pedagoger.

– Det är bara lärarna som sätter betyg. Till fritids går det att anställa andra yrkesgrupper, säger Maarit Enbuske som är medveten om att många från fritids går in och tar delar av grupper i de lägre årskurserna.

Luleås skolchef, som jobbat som lärare i elva år, menar att högre löner inte löser allt. Statusen på läraryrket måste också höjas.

– Det gäller att göra yrket attraktivt igen. De flesta lärarna brinner för sitt yrke, synd att den bilden inte alltid kommer fram.

Att vara en attraktiv arbetsgivare har blivit en allt viktigare faktor i jakten på utbildad personal.

– Vi konkurrerar men jobbar även tillsammans för att få ut den positiva bilden av läraryrket. Det är stimulerande, skapande och så händer det saker hela tiden, säger skolchefen som erkänner att hon ibland kan sakna tillvaron tillsammans med eleverna.

Även inom förskolan finns lediga tjänster. Ett måste för kommunen är därför att ha tillgång till vikarier, de som kan göra längre och kortare inhopp.

stina.spetth@norrbottensmedia.se

Vakanser inför vårterminen -18:

Förskollärare: 12 – barnskötare: 8 – fritidspedagog: 6 – lärare förskoleklass: 2 – lärare åk 1-3: 4 – lärare åk 4-6: 5 – lärare åk 7-9: 6 – lärare gymnasiet: 3 – modersmålslärare: 3 – speciallärare/specialpedagog: 3.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om