Norrbotten intar en särställning i landet när det gäller kvinnligt företagande: här finns högst andel kvinnligt nyföretagande. 33 procent, vart tredje företag, startas av en kvinna.
Men kvinnorna har svårare att få stöd och bidrag från offentliga institutioner.
Det visar en undersökning som gjort av Luleå tekniska universitet och företaget Priorum. Undersökningen har utförts av Jeaneth Johansson och Malin Malmström som båda är ekonomie doktorer och verksamma vid universitetet.
De två har undersökt hur ansökningar om bidrag och stöd behandlas av länsstyrelsen, landstinget och Almi mellan 2006 och 2009.
Under de här åren kom det in 1.086 ansökningar till länsstyrelsen om lån och stöd från företagare.
Undersökningen visar att manliga företagare fick sammanlagt 238 miljoner kronor i bidrag och stöd. Kvinnliga företagare fick tillsammans 41 miljoner kronor.
- Det är en signifikant skillnad mellan hur mäns och kvinnors ansökningar behandlas. Och det beror på de stereotypa bilder som vi lärt oss sedan vi var små, säger Jeaneth Johansson.
I det sammanhanget talar hon om de kvinnliga företagarna jämfört med de manliga.
Hon säger att många människor tror att det är stor skillnad mellan de verksamheter som män och kvinnor har. Hon och kollegan Malin Malmströms utredning visar att det är fel.
Tjänsteindustrin, främst konsultföretag som handlar om ekonomi, är den vanligaste företaget både för män och kvinnor. Därefter kommer handel och på tredje plats tillverkningsindustri. På en punkt skiljer sig manligt och kvinnligt företagande åt: andelen män som ägnar sig åt byggindustrin är långt högre.
- Vi lever med en massa myter och därför gäller det att utveckla strukturer som medvetandegör beslutsfattarna så att de börjar behandla manliga och kvinnliga företagare på ett likvärdigt sätt, säger Malin Malmström.
Bakom utredningen står LTU, universitetet och Priorum. Projektet bekostas av pengar från regeringen som vill öka jämställdheten mellan manligt och kvinnligt företagande.