Svandammen är tillbaka
Nu har den nya fågeldammen vid Gültzauudden börjat fyllas med vatten.Runt dammen finns sittplatser och bänkbord ska placeras ut.Platsen är densamma som den gamla svandammen för över 40 år sedan.
Parkförvaltningen i Luleå hoppas med den nya dammen att det åter ska bli en mötesplats och att framför allt änder kommer att hitta dit.
- Och att det blir en oas för Luleåborna, säger parkchefen Stefan Johansson och projektansvarige Lennart Berg samstämmigt.
Inga svanar
Några planer på att skaffa nya svanar finns inte. Svanar är kända för att vilja dominera och köra iväg andra fågelarter. Dessutom är det vilda fåglar som man inte får fånga hur som helst, enligt dagens bestämmelser.
Förr vingklipptes svanarna för att inte kunna rymma. Det innebar att de inte kunde flyga söderut på vintern när isen lagt sig utan deras hemvist under vintern blev Stadsträdgården som då låg på Porsön. Där skulle de ha daglig tillsyn och tillgång till vatten att simma i. Personalen som jobbade i stadsträdgården var inte alltid så glada över att behöva sköta de ibland ilskna svanarna. Svandammen upphörde några år in på 60-talet.
Men planer på en ny damm kom att aktualiseras i diskussionen om Gûltzauudden och har nu blivit verklighet.
Mitt i dammen på en flotte ligger ett vackert rödmålat fågelhus med vita knutar, en mindre modell av en Norrbottensgård. Fågelhuset är byggt av parkarbetaren Henrik Hjelm.
Ledig tvårummare
I fågelhuset är det tänkt att två andpar ska kunna häcka. Det är en tvårummare med en skiljevägg inne i fågelhuset och varsin ingång.
I kanten av dammen finns en grässlänt där det går att anlägga bon och gräset utgör också föda, speciellt för gäss. En matstation med kornkross kommer även att finnas för fåglarna. Säkert kommer också närboende och andra i Luleå att bege sig dit för att bjuda på brödkanter och bullrester - precis som förr.
- Fåglarna kommer säkert då de märker att här är det gott att leva, säger Stefan Johansson men parkförvaltningen har också planer på att köpa in några tama ankfåglar.
Den nya dammen har kostat cirka två miljoner kronor att anlägga. Vattenspegeln är ungefär 2.500 kvadratmeter.
- Hit ska man kunna komma och finna ro, kanske ha lunch eller fika med sig. En plats för både gammal och ung, tycker Stefan Johansson. Av historiska skäl får den namnet Svandammen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!