Svalt intresse för sjukvård utomlands

Nära 5 400 norrbottningar opererades eller fick sjukvård kopplat till operationer utanför regionen förra året. Störst andel vård köptes av Region Västerbotten. Bara en mindre del köptes utomlands.

Region Norrbotten köpte operationsrealterad sjukvård utanför regionen för drygt 450 miljoner kronor i fjol.

Region Norrbotten köpte operationsrealterad sjukvård utanför regionen för drygt 450 miljoner kronor i fjol.

Foto: Linda Kask

Luleå2023-05-19 08:13

Det regionen köper in från andra regioner, privata kliniker eller från vårdgivare i andra länder är sjukvård som kräver specialistkompetens som inte finns inom Region Norrbotten, om vård som patienter har rätt till enligt vårdgarantin och om vård som upphandlas för att exempelvis minska operationsköer.

I augusti 2021 publicerade Region Norrbotten en förfrågan till olika vårdgivare i Norden och Europa inom ett ramavtal på en halv miljard kronor. Sjukvårdspartisten och oppositionsrådet Kenneth Backgård, som då var regionstyrelsens ordförande, beskrev det som den största satsning regionen gjort för att kunna korta vårdköer och uppskjuten vård till följd av coronapandemin. Upphandlingen omfattade öron-näsa-hals, ortopedi, allmänkirurgi, urologi och gynekologi.

Att vända sig till vårdgivare i andra länder motiverade Kenneth Backgård med att hela Sverige var i samma sits och att alla skulle börja slita i den vård som fanns att köpa inom landet.

Upphandlingen fick snabbt kritik från bland andra Socialdemokraterna, då den ansågs vara ett led i den dåvarande ledningens privatisering av sjukvården. Socialdemokraternas hållning var att den växande vårdskulden i första hand skulle hanteras av den egna personalen och varnade för risken att anställda skulle tappa i kompetens om operationer istället gjordes på annat håll.

– Sett i skenet av att det samtidigt hade gjorts en stor omställning av regionen där personalen hade minskat med 500 personer sedan 2019 fanns det absolut fog för oron över privatisering, säger Camilla Friberg, S-regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor. 

Trots att upphandlingen riktade sig utanför Sveriges gränser har det inte skett några större inköp av operationsrelaterad vård utomlands. Under 2022 lade regionen drygt 2,5 miljoner kronor på den typen av vård i våra nordiska grannländer. Endast 35 000 kronor lades på operationsrelaterad vård utanför Norden samma år. I år har hittills ingen operationsvård köpts utanför Norden och drygt 630 000 kronor har betalats till vårdgivare i våra grannländer. 

– Det gjordes försök att upphandla men det handlade väl om priset att det inte blev så mycket. Intresset var sviktande också. Jag vet att några patienter har fått vård i Finland, men det blev inte mycket mer än så, säger Kenneth Backgård i dag. 

Den mesta operationsrelaterade vården utanför regionen har köpts inom Sveriges gränser och främst hos Region Västerbotten. Summan uppgick till nära 300 miljoner kronor under förra året, av de totalt 450 miljoner kronor som lades på operationsvård utanför regionen totalt sett.  Hittills i år har regionen köpt operationsrelaterad vård i annan regi än den egna för nära 107 miljoner kronor. 

Karolinska sjukhuset i Stockholm och Region Uppsala är andra relativt stora leverantörer av operationsrelaterad sjukvård till norrbottningarna. 

– Det är bättre för patienterna att de inte behöver resa långt för att göra olika ingrepp. Samtidigt är vårdgarantin bra på så sätt att den säkerställer norrbottningarnas tillgång till vård när vi inte själva har möjlighet att göra det, säger Camilla Friberg.

Fotnot: Siffrorna som anges i artikeln är uppskattningar från regionens ekonomiavdelning. Eftersom utomlänsvårdskostnader som är kopplade till operation inte märks med någon särskild kod går det inte att få exakta siffror. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!