För Anders Hellman som driver restaurangerna Råvara och Sushibar är det en nödvändighet att hänga med i digitaliseringen.
– Den verkligheten lever vi alla i och det är bara hänga med eller stå kvar. Antingen hoppar man på tåget eller står kvar på perrongen – du har ju valmöjlighet. Man kan inte göra något mittemellan, inte om man vill ligga i bräschen i alla fall, säger Hellman.
Redan 2015 införde han möjligheten för gästerna att göra sina beställningar via en app.
– Allt handlar om att det ska vara så enkelt och smidigt som möjligt för gästerna. Sedan måste det fungera i kök och logistik också. Vi testade och jag vet att vi var före både Max och McDonalds i det tänket, säger Anders Hellman.
Gäster ska få så många valmöjligheter som möjligt för att beställa sin mat berättar Hellman och det är viktigt att tekniken verkligen fungerar.
– Så länge möjligheten för beställning via app motsvara gästens krav att kunna ta bort ingredienser och lägga till och så där. Det jobbet måste annars en kassapersonal göra inne i köket, men om det kan göras på ett lika effektivt sätt så sparar både kunden tid att stå att förklara för kassapersonalen och företaget sparar på att inte behöva ha kassapersonal för den tiden. Fungerar det så är det bra för alla parter, men fungerar det inte så blir det bara strul, säger Hellman.
Har ni några planer på ytterligare digitaliseringslösningar?
– Jo, det har vi och där kommer vi också att vara först. Det är ingenting som jag avslöjar nu, men det kommer. Vi försöker vara på tå där och tänka lite utanför boxen, säger Anders Hellman.
Det största hindret som Hellman ser är att en del kunder kan vara tveksamma till att lämna sina kortuppgifter till en app.
– Vissa gillar väldigt mycket att beställa via appen medan andra inte är lika angelägna att betala via den. Man måste lägga in ett kortnummer och det är nog det som är det största hindret, trots att vi har Svea Ekonomi som tillverkare av appen – och det är en väldigt stark finansiell aktör. Det största hindret är nog att folk ryggar tillbaka inför att registrera sitt betalkort, säger Anders Hellman och fortsätter:
– Det är ungefär samma sak som för fem år sedan då vi tog bort betalning med kontanter. Det var många som ställde sig frågande till det men man följer med utvecklingen. När jag startade för 14 år sedan då var det åtta eller 10 procent som använde kortbetalning och över 90 procent som använde kontanter. När jag tog bort kontanterna för fyra år sedan då var det åtta procent som använde kontanter och insättningsstationer blev så få och ingen ville ta i pengar i nästa steg och då måsta man göra något, så då tog vi bort kontanter. Nu är det då det här steget med en app och att man tar bort kassapersonal för att gästen hellre vill beställa själv.