Sura guldfiskar ligger bra till i år

På torsdag 21 augusti är det dags att öppna årets surströmmingsburkar.
I går testade Kurirens panel totalt nio olika sorter.
Vinnaren blev Guldfisken.

LULEÅ2003-08-20 06:30
Det var ett gäng riktiga surströmmingsentusiaster som slog sig ner till levande dragspelsmusik på Restaurang Färjan vid lunchtid i går. Ett par regndroppar föll ner från låga moln, annars var det perfekt väder för en surströmmingsmåltid utomhus, svalt men inte kallt och en aning augustisol.<br>På bordet stod en stor gryta med nykokt skalad mandelpotatis, flera olika sorters tunnbröd, både mjukt och hårt, riktigt smör, finhackad rödlök och gul lök, mineralvatten och lättöl och så mitt på bordet nio skålar med olika surströmmingssorter. Burkarna tömdes upp utomhus över vattnet och strömmingen lades upp i siffermärkta skålar så att fabrikatet hölls okänt. <br> ? Det är alltid så härligt när man öppnar burkarna och känner hur lukten pyser ut. Surströmming luktar suveränt, tyckte Arne Lundin.<br>Många olika metoder<br>En tystnad lade sig inför den första efterlängtade provbiten. Doften låg redan över bordet men fisken måste ju benas, brödet smöras, löken skickas över bordet och potatisen läggas upp på tallriken. Om det var gott?<br> ? Mmm, blev det enhälliga svaret.<br>Utsikten från det dukade strömmingsbordet var hela Stadsviken, Luleå stad med tornet vid brandstationen, Norrbottensteatern och så domkyrkan högt bakom husfasaderna. En snabb båt som verkade vara sommarens sista styrde förbi och fick färjan och bordet med strömming att gunga till. <br>Alla deltagare i Kurirens jury hade sin egen provmetod och gick an på innehållet i skålarna med stor nyfikenhet och koncentration. Någon föredrog mjukt tunnbröd, en annan hårt och någon åt fisken direkt från tallriken. <br> ? Småben är ingen fara, menade Eva Lundqvist.<br>Hejare på att bena<br>En hejare på att bena strömming i gårdagens testpanel var bland andra Zohre Jalili från Iran. Första gången hon provade surströmming i Sverige gillade hon den inte alls, ändå blev hon bjuden på flera surströmmingsfester. Hon tackade ja och åt för att vara artig. Så kom det plötsligt en höst när hon blev så himla sugen att hon själv for och köpte en burk, satte sig ute på balkongen hemma i Luleå och bara njöt. Då blev hon fast. <br>Sedan finns det också personer som älskar surströmming mer än allt annat.<br> ? Vi brukar äta surströmming vid jul och nyår som ett avbräck i all julmaten, berättade Arne Lundin.<br>Surströmmingsminnen<br>Bästa och värsta surströmmingsminnet i går stod nog Mikael Odhag för. <br> ? Vi var hos min mormor, hade ätit surströmming och skulle åka hem. Jag och min kusin satt redan i bilen. Det var jättevarmt. Så undrade vi var är hunden? Då kom han springandes och hoppade rätt upp mellan min kusin och mig. Den stank! Hunden hade rullat sig i den nergrävda surströmmingen. Det var bara att duscha hunden, oss och bilen. Men lukten satt kvar, hela vägen, minns Mikael Odhag. <br>Efter en dryg timme av provsmakning och omsmakning i går började Kurirens testpanel bli klar med sin bedömning. Alla var helt överens om att de klarar sig utan surströmmingsfiléerna. Det ska vara hela fiskar och den vinnande fisken för Kurirens panel i år blev Guldfisken.<br> ? Den var riktigt fin, tyckte Anette Berglund. <br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om