Under onsdagen gjorde Försvarsmakten en lyckad provlandning med sin helikopter "Helikopter 14" på den tillfälliga helikopterplattan som ligger intill Sunderby sjukhus. Helikopterplattan som färdigställdes 2018 möjliggör att större och tyngre helikoptrar som Helikopter 14 kan landa närmare sjukhuset. Detta till skillnad mot tidigare då patienter som kommit via den typen av helikoptrar har behövt transporteras via ambulans från F21 till Sunderby sjukhus.
– Istället kan man sätta ned helikoptern direkt vid sjukhuset om det har skett en olycka och det är allvarligt. Varje minut är avgörande och i dagsläget handlar det om en biltur på minst 15 minuter som vi nu slipper, säger Sven-Erik Sundqvist, projekteringschef vid Regionfastigheter.
På Sunderby sjukhus pågår det stora förändringar. Under de kommande åren planeras det nybyggnationer av en akutmottagning samt vuxenpsykiatrins nya lokaler. Och anledningen till att den nya helikopterplattan byggdes från början var då Region Norrbotten ville säkerställa ambulansflyget under tiden de byggen en ny akutmottagning. Samt att den tidigare plattan inte kunde ta emot stora och tunga helikoptrar som "Helikopter 14".
– Den tidigare helikopterplattan var inte byggd för att kunna ta emot så stora helikoptrar. Och vi ville göra en platta som möjliggör att alla helikoptertyper som finns i Sverige kan landa här, det är viktigt om det till exempel skulle uppstå större olyckor, säger Sven-Erik Sundqvist, projekteringschef vid Regionfastigheter.
Agneta Spaton-Nordqvist är kommunikatör på Region Norrbotten och menar att "Helikopter 14" möjliggör helt andra insatser än de resurser som regionen har sedan tidigare.
– Det är såklart en förbättring för patienterna men det är även en resurs utifrån ett kris- och katastrofperspektiv. Om det till exempel skulle bli ett stort katastrof läge i vårt län så tar de ambulansresurserna som vi har slut väldigt fort. Genom att helikopter 14 har helt andra möjligheter än en vanlig ambulanshelikopter så kan vi nu vara ute till havs eller i hårt väder uppe i fjällen.
Varje år har Sunderby sjukhus 200-300 flygningar till och från sjukhuset. Helikopterplattan kommer att användas permanent till och med 2021 då akutflyget ska stå klart men kommer sedan att stå kvar som en resurs.
– Vi kommer att återinrätta den ordinarie helikopterlandningsplattan så att patienten rullar in på akuten direkt från ambulanshelikoptern. Men vi får inte ut inflygningsvinklarna till de tyngre helikoptrarna där den ordinarie plattan ligger på grund av järnvägen och ledningsstolpar och därför kommer vi att ha två landningsplattor i bruk, säger Sven-Erik Sundqvist, projekteringschef vid Regionfastigheter.