Sunderbysköterskor flyr

Planerade operationer riskerar att ställas in på Sunderby sjukhus och flyttas till andra sjukhus. Dessutom hotas den akuta verksamheten. Anledningen är att intensiven riskerar att förlora ett tiotal sjuksköterskor.
Det säger sektionschefen Ivar Wizelius.

LULEÅ2007-02-09 06:00
Ett par sjuksköterskor har sagt upp sig från sin tjänster på intensiven på Sunderby sjukhus. Anledningen är missnöje med
arbetsförhållandena och införandet av ett treskiftssystem. Det har fått ytterligare tio sjuksköterskor att begära tjänstledigt.

Orolig
Situationen oroar överläkaren Ivar Wizelius som är sektionschef på intensiven.
- Vi vet inte vad som händer om sjuksköterskorna inte får tjänstledigt - kanske slutar de. Om det sker, och det är mycket troligt, hamnar vi i en mycket svår situation. Det kommer att påverka de planerade operationerna, ja de måste minskas.
- Det betyder att en del av de operationer som utförs på sjukhuset i dag måste flyttas till andra sjukhus.
Han förklarar det med att en del patienter hamnar på intensiven efter planerade operationer. Men med minskad bemanning kommer intensiven inte att kunna ta emot lika många patienter som tidigare.

Måste vara minst 40
Wizelius säger att den bemanning som man har i dag, 40 sjuksköterskor, är ett måste. Om tio av dem försvinner uppstår en helt ny situation.
- Det är inte lätt att rekrytera intensivvårdssjuksköterskor. Och även om man skulle lyckas blir det problem, det går inte att läsa sig till kunskaper och erfarenheter - det kan bara tiden ge. Därför är det viktigt att vi får behålla våra duktiga och erfarna sjuksköterskor.

Sämre arbetsförhållanden
Ivar Wizelius efterlyser olika satsningar från landstinget för att locka sjuksköterskorna att jobba natt.
- Nog skulle man kunna erbjuda dem löneförmåner och/eller justera arbetstiderna. Det skulle ändra sjuksköterskornas inställning, det är jag helt säker på.
Han säger också att arbetsförhållandena på intensiven blivit sämre för sjuksköterskorna. Anledningen är den förändrade organisationen som gjort att sjukhuset får ta emot fler akutpatienter. Statistiken talar sitt tydliga språk:
Antalet patienter ökade med 22 procent från 2001 till 2005. Det handlade om en ökning från 3.800 till 4.700 patienter
- Trots att vi får fler patienter har vi inte fått fler tjänster. Det och det nya schemat har skapat missnöje bland personalen. Den informationen gav jag ledningen i augusti, säger Ivar Wizelius.
Läs mer
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1421631&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Nödrop till landstingsledningen</STRONG></A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!