Sunderbybo på prispallen

Tomas Jönsson tog en tredjeplats i Nikon photo contest i konkurrens med över 88 000 bidrag. Han blickar redan mot nästa år då han satsar på en vinst.

Igång. Efter några års uppehåll har Tomas Jönsson fått ny inspiration för att tävla med sina fotografier.

Igång. Efter några års uppehåll har Tomas Jönsson fått ny inspiration för att tävla med sina fotografier.

Foto:

Luleå2015-07-08 16:02

– Jag har inte riktigt tagit in det än, det är helt otroligt, säger Tomas Jönsson.

Nikon photo contest har hållits varje år sedan 1969 och varje år ställer tusentals fotografer upp från hela världen. Tomas Jönsson från Sunderbyn har länge tävlat i fototävlingar.

– Jag började som femtonåring och vann DM i vuxenklassen, och jag har vunnit SM två år i rad. Men jag har inte tävlat på många år, jag tappade inspirationen. Men nu har suget börjat komma igen och man har fått vatten på kvarnen, säger han.

Förra året vann han en tävling Nikon höll för skandinaviska fotografer. Då var temat "måla med ljus" och han ställde upp med en väl planerad bild på en älva som gick genom en skog och lämnade en ljusstråle bakom sig. Men inför den här tävlingen gick planeringen trögare.

– I ärlighetens namn så hade jag en tanke på en bild som krävde en studio. Det skulle vara ett tema om gott och ont och jag tänkte bygga upp en riktigt sunkig knarkarkvart med ett oskyldigt barn som stod vid sidan av bilden. Men det hann jag inte. Plan B var en bild på en Lucia-figur men den blev inte bra. Då tog jag bilden från förra tävlingen och arbetade om den lite försiktigt i photoshop. Jag la till ett litet rött hus eftersom temat var "home", säger han.

Alla fotografier till tävlingen skulle vara inskickade klockan tolv på natten den sista ansökningdagen. Kvart i tolv skickade Tomas in sitt bidrag.

– Jag fick mail att jag passerade första gallringen. Sedan ett till att jag passerat andra gallringen. Sedan fick jag höra att jag var i final och härom dagen hörde de av sig och sa att jag fick ett brons.

Att komma så långt i tävlingen är han nöjd med.

– Tänk dig de absolut bäst bilder du någonsin sett och multiplicera sedan hur bra de är med tusen. Så bra tycker jag tävlingsbidragen var. Verkligen jättebra bilder, säger han. Men samtidigt tycker han att fokuset för det som blir en vinnarbild är lite fel.

– Vinnarbilden i min kategori är en underbar uppvisning i photoshop. Det är en jättefin bild men bilden är snabbt tagen och sedan är det flera veckors arbete med att redigera den. Man tappar lite av det fotografiska om bilderna blir för behandlade, man förlorar verklighetsförankringen med för mycket datajobb, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om