Användningen av antibiotika ska minska. Det målet har Socialstyrelsen. Anledningen är att ökad användning av antibiotika leder till uppkomsten av resistenta bakterier.
Länets vårdcentraler har klarat det här målet. Norrbotten ligger på 15 plats bland landets landsting när det gäller förskrivning av antibiotika på vårdcentraler.
Men på länets sjukhus är utvecklingen den rakt motsatta. Under förra året svarade länets sjukhusläkare för den näst högsta ökningen i landet när det gällde att skriva ut antibiotika. Ökningen placerade länet på fjärde plats när det gäller förskrivning av antibiotika.
- Minskningen av vårdplatser i länet har bidragit till ökad förskrivning av antibiotika. Till det kommer att läkarna inte är riktigt medvetna om problematiken.
Det säger Anders Nystedt som är biträdande smittskyddsläkare i Norrbotten.
För att vända utvecklingen har Smittskyddsenheten inrättat antibiotikaansvariga läkare på samtliga kliniker i länet. De här läkarna ska ha kontroll på förskrivningen av antibiotika på sin arbetsplats. Och ta kontakt med de läkare som skriver ut mycket antibiotika.
Doktor Nystedt säger att länets politiker också kan bidra till att minska förskrivningen av antibiotika genom att öka antalet vårdplatser. I det sammanhanget talar han om den mekanik som gör att mer antibiotika skrivs ut.
- Läkare ska vänta ett dygn innan han eller hon bestämmer om patienten ska få antibiotika eller inte. Men om det är ont om vårdplatser kan läkaren skriva ut antibiotika på en gång för att på det sättet frigöra en vårdplats.
Nystedt säger att bristen på vårdplatser stressar många läkare men att de ändå måste bli medvetna om problemet med att skriva ut för mycket antibiotika.
- I vårt arbete ingår att öka medvetandet om riskerna med att skriva ut för mycket antibiotika eftersom det på sikt hotar allas hälsa.