Styrelsen säger sig ha handlat rätt

Seth Stoltz, vice ordförande och sekreterare, kallades inte till det styrelsemöte där beslut togs att han inte får ha uppdrag inom Luleå brottsofferjour.
- Han blev inte kallad för att vi skulle diskutera honom, säger Inger Juhlin, ordförande för Luleå brottsofferjour.
Hon anser att varken styrelsen eller de anställda gjort något fel.
Styrelsens stadgar säger att den som utesluts ska ha beretts tillfälle att yttra sig.

LULEÅ2006-10-27 06:00
Ledningen för Luleå brottsofferjour med ordförande Inger Juhlin i spetsen menar att det inte var fel att utesluta Seth Stoltz.
Hon hänvisar bland annat till föreningens stadgar.
- Seth Stoltz har varit en av våra duktiga medarbetare och vi har inte möjlighet att lämna ut honom som privatperson. Vi trycker hårt på sekretessen. Luleå brottsofferjour har inget att dölja eller någon skuld till honom. Av hänsyn till hans person och familj vill vi inte lämna ut honom. Vi har en sekretess som är sådan att vi inte lämnar ut våra medhjälpare till offentligheten, säger Inger Juhlin i början av intervjun.

"Förstör för sig själv"
Efter en stund ger dock Inger Juhlin, Christina Sjödin, anställd, samt Karin Ström, styrelseledamot, sin syn på Seth Stoltz.
De anser att han är "en människa som inte mår bra", att han "inte är i en bra livssituation", de känner sorg över hans "personlighetsförändring", att han inte har någon "självkännedom". Vidare: "Seth Stoltz tar inte in något, utan har hela tiden förstört för sig själv."
Christina Sjödin:
- Anser du det är friskt att göra en polisanmälan? Jag har jobbat under många år med människor i kris och anser mig kunna bedöma om en människa inte mår bra.
Efter att ha läst igenom artikeln kontaktar Karin Ström Kuriren för att göra ett förtydligande:
- Många som läser det här tror att vi först höll på skeretessen, men efter att ha pratat med dig en stund så började vi att babbla, men det var när vi visste att du visste allting. Seth har lämnat uppgifterna till dig. Hade inte Seth lämnat ifrån sig uppgifterna till dig hade vi aldrig pratat om skuld.
Inger Juhlin berättar att Seth Stoltz ringt och terroriserat personalen hela sommaren och att han hotat henne. Dock har ingen polisanmälan gjorts.

Möjligheter att yttra sig
Seth Stoltz säger att han inte hotat någon och om han har ringt vid en olämplig tidpunkt så har det handlat om att han läst in ett meddelande på kansliets telefonsvarare.
Vidare menar Christina Sjödin att Seth Stoltz tvingat henne betala ut ersättning som han hade fått vid ett tidigare tillfälle och att han är skyldig Luleå brottsofferjour 5.000 kronor.
- Man kan inte tvinga personalen betala ut dubbla ersättningar. Vi har på alla sätt försökt hjälpa honom med pengarna, säger Inger Juhlin.
Ledningen för Luleå brottsofferjour anser att Seth Stoltz fått flera möjligheter att yttra sig.
- Innan man får börja arbeta som vittnesstöd ska man genomgå en utbildning. Där sägs också tydligt att om man befinner sig i en egen kris i livet kan man inte fungera som vittnesstöd och ska alltså ta en paus. Vi är medmänniskor, inte professionella psykologer. Vi ska stödja människor som befinner sig i livskriser/trauman. Därför måste stödpersonen vara i balans i livet, säger Inger Juhlin.
Hon berättar att Luleå brottsofferjour erbjudit Seth Stoltz hjälp.
På ett styrelsemöte den 19 juli beslutades att Seth Stoltz tills vidare ej får ha uppdrag inom Luleå brottsofferjour.

Krismöte
I föreningens stadgar står följande:
"Beslut om uteslutning fattas av föreningens styrelse, sedan den det gäller beretts tillfälle att yttra sig."
På frågan varför inte Seth Stoltz var kallad till styrelsemötet eller informerad om att han inte fick vara verksam som vittnesstöd och ha uppdrag inom föreningen, svarar Inger Juhlin att mötet var mitt under semesterperioden och att Luleå brottsofferjour befann sig i kris och hade svårt att få tag på folk.
Vidare hävdar ledningen för Luleå brottsofferjour att det inte var ett styrelsemöte, trots att det står så i protokollet.
Blev Seth Stoltz kallad till styrelsemötet?
- Antagligen inte, säger Christina Sjödin.
- Det är fel att det står styrelseprotokoll. Det var ett krismöte, säger Inger Juhlin.
Varför blev han inte kallad till mötet?
- Han blev inte kallad för att vi skulle diskutera honom. Det var inget regelrätt styrelsemöte, säger Inger Juhlin.
<P><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1325122&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Styrelsen säger sig ha handlat rätt, Norrbottens-Kuriren 27 okt 2006</A></P>
<P><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1325119&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Ordförande vill inte kommentera, Norrbottens-Kuriren 27 okt 2006</A></P>
<P><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1325118&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">Kritiker blev utesluten, Norrbottens-Kuriren 27 okt 2006</A></P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om