Klockan 10 började Luleå Turistcenter i Kulturens Hus ta emot årets bokningar till de kommunalt ägda stugorna i skärgården. Av de drygt 500 möjliga dygnsbokningarna som finns gick mellan 150 till 200 dygn åt redan innan dagen var slut. Midsommar är nästintill uppbokat. Bokningarna görs på plats, per telefon eller på internet där ett nytt bokningssystem sjösattes i dag.
– Det verkar som att det har gått bra, säger Lars Mandahl, arbetsledare vid Luleå Turistcenter, som tillsammans med kollegorna har suttit i telefonväkteriet.
Mandahl betonar att det fortfarande finns goda chanser till att säkra en stuga – även under högsäsongen som börjar i samband med midsommar.
– Är man minsta flexibel så finns nästan två tredjedelar kvar. Man ska absolut inte ge upp utan det finns lediga dygn på alla öar även under högsäsongen, säger han.
Många vill säkra en stugplats, men det är framförallt helgdagar som går åt. Mandahls tips är därför att boka vardagar.
– Det kan finnas anledning att åka andra dagar än fredag till söndag.
Trycket är som hårdast på Brändöskär och Kluntarna. Vackra öar, men Mandahls råd är att inte stirra sig blind på dem. Det är där det oftast blir trafikstockning bland Luleåborna samtidigt som andra stugor kan stå tomma. Det finns en pärla som ofta glöms bort.
– Det finns stugor som knappt nyttjas. Jag vill slå ett slag för en underskattad ö. Jag begriper inte att det är så lågt tryck på Småskär. Det övergår mitt förstånd, säger Lars Mandahl.
Kommunen har fräschat upp anläggningen på Småskär de senaste åren. Bland annat har en del sly och skog röjts undan. Havsutsikten från stugorna, med kvällssol, har förbättrats.
– Dessutom finns det jättebra vandringsmöjligheter där, säger Lars Mandahl.
Utöver sommarbokningarna är intresset för vintern hetare än någonsin. Allt fler vill ta sig ut till stugorna på isen med skidor eller skoter. Vintersäsongen bygger på säkra isar och till stor del på att isvägarna är farbara med bil för att korta ned färden. Men trots att inte alla isvägar har öppnat i år är kommande helg är fullbokad.
– Det är ofta utbytesstudenter på universitetet som ser det som ett kul äventyr.