Att fira examensdagen på ett studentflak blir en allt mer vanlig tradition, så även i Luleå nästa fredag. Räkna med trafikstörningar från 12-tiden och några timmar framåt, även om kortegen inte innebär gatuavspärrningar.
I fjol gick 33 lastbilar fulla med kommunala gymnasieskolans cirka 800 avgångselever genom staden och vid polisens tillståndsenhet räknar man med ungefär samma antal i år.
– Hittills har vi fått in elva tillståndsanmälningar men det brukar rassla till dagarna innan skolavslutningen, säger Carina Persson vid tillståndsenheten.
Polisen ställer villkor som måste uppfyllas för att få delta i studentflakskortegen (se faktaruta). Angående alkoholförtäringen gäller rådande lagstiftning.
– Är man mellan 18-20 år får man bara dricka på krogen, så de som bjuder på alkohol på studentflaken gör sig skyldiga till langningsbrott, säger Patrik Hellberg, områdes- och gruppchef inom Luleåpolisen.
I samband med kortegerna sätter polisen också in extra resurser.
– Största fokus är säkerheten. Det har ju skett flera dödsolyckor i samband med studentflaksfirandet tidigare runtom i Sverige. Tack och lov har vi klarat oss bra ifrån det i Luleå hittills.
Studentflakskortegen är inget som Gymnasiebyns ledning ansvarar för, eftersom den sker utanför skolområdet och när eleverna de facto har avslutat gymnasiet.
Rektorerna har samtidigt uppmanat eleverna att tänka på alkoholförtäring och även vad de skriver på flakens plakat.
– Ungdomarna är sina egna varumärken. Därför ska de tänka på värdighet och respekt, säger gymnasiechef Eva Lindbäck.
Under hennes fyra år som gymnasiechef har det inte skett några tillbud i samband med flakfirandet.
– Men man har alltid hjärtat i halsgropen. Vi får hoppas att allt går väl, att alla håller sig inom rimlighetens gräns.
Isabella Polewey, 19 år, firar på tillsammans med klasskompisarna i avgångsklassen Samhälls Beteende, kvarteret Hackspetten.
– Vi blir hela klassen, 27 stycken, på ett och samma flak. En extra stor lastbil med staket också. Vi ska "pimpa" flaket med björkris och lakan som vi skriver saker på.
Vad blir budskapet?– Ja du, mest att vi är less på skolan just nu och glada över att äntligen få komma därifrån, haha.
Hur ser ni på alkoholdrickandet?– Bra att reglerna finns. Man kan ha kul både med och utan alkohol, säger Isabella Polewey.