Studenternas Luleå ligger på Porsön

15 000 studenter pluggar på Luleå tekniska universitet. Under några intensiva studieår kretsar deras liv runt Porsön i en värld som få utomstående känner till.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2017-01-08 15:00

Simon Persson är ordförande i Teknologkåren, Clara Danielsson i sociala enheten, Teknologkåren och Carl Johan Granqvist i Luleå studentkår.

Att säga att universitetsområdet och Luleå i övrigt är två skilda världar tycker de är en överdrift.

– Ser man sig runt i stan så är det faktiskt mycket studenter som rör sig, säger Carl Johan Granqvist.

De sitter med i den så kallade studentstadsgruppen där de träffar tjänstemän och politiker från kommunen, representanter för kollektivtrafiken med flera för att få en större gemenskap mellan studenterna och övriga Luleåbor.

Bättre cykelväg och billigare bussresor är sådant som står på studenternas önskelista.

Samtidigt kan det vara en trygghet att hålla sig runt Porsön.

– Många flyttar långt för att börja studera i Luleå och det blir lätt så att man skapar sina familjer här på campus. Man har ett stort gemensamt hem här ute på Porsön, säger Carl Johan Granqvist.

Clara Danielsson vet av egen erfarenhet att studenterna gärna håller sig på Porsön de första studieåren.

– Då är det en tillräckligt stor värld. Du har mycket nya kompisar, du har inte varit så mycket på alla ställen än och det mesta är outforskat.

De rör sig mellan Ica Porsön, universitetet och Porsögården, tränar på Stil och går ut på Stuk på kvällarna.

– Jag tror det är vanligare sedan när man blir äldre och vill komma ur den här lilla bubblan att man söker sig till stan. När man börjar känna sig klar med studentlivet.

Porsön har fått mycket negativ publicitet under hösten med rapporter om bus och klotter och ett orustat centrum. Men den estetiska biten verkar inte bekymra studentkårernas ordförande nämnvärt. Det finns större problem.

– I nuläget är vi bara glada om studenterna får en lägenhet nära universitetet, det har varit en sådan extrem bostadsbrist. Det ser ju lite tråkigt ut här, men vi vet att det finns planer på att rusta upp universitetsområdet, säger Carl Johan Granqvist.

– Vi vet att studenterna vill bo nära universitet – helst på själva campus – och de som får de har tur, säger Simon Persson.

De välkomnar därför de nya studentbostäderna som har byggts i skogsdungen mellan Porsöberget och universitetet och hoppas att det ska byggas fler.

Vad tycker studenterna som kommer hit från södra Sverige, trivs de i Luleå?

– Studentindexmätningar vi gör, visar på en relativt hög trivsel. Jag tror att många blir chockade när vintern kommer, men sedan håller utbildningen en ganska hög kvalitet. Jag läser själv nationalekonomi och den utbildningen är lika högt rankad som på Handelshögskolan, säger Carl Johan Granqvist.

De tycker alla tre att det är en positiv och öppen stämning på universitetet och lätt att komma med i gemenskapen bland andra studenter.

– Det kommer så många utifrån, som har inte sitt vanliga ungdomsgäng att hänga med. Man är inte unik om man inte känner någon när man kommer hit, tvärtom. Ska du ha något att göra på fritiden så måste du lära känna folk, säger Clara Danielsson.

Äldre studenter arrangerar varje ny termin nolleperioden som sätter ribban och därefter forstätter studenternas egna föreningar att ordna ett stort utbud av organiserade aktiviteter resten av läsåret. Den som vill har något att göra varje dag.

– Möjligheterna finns altlid och jag har aldrig varit med om att det har varit svårt att lära känna nya människor. Det handlar ju mycket om att vi ska överleva den här mörka vintern tillsammans, säger Clara Danielsson

Antal studenter och vid LTU 2016

Civilingenjör: 3 300

Högskoleingenjör: 740

Annan teknisk utbildning 810

Ekonomi och samhällsvetenskap: 2 060

Hälsovetenskap: 1 190

Lärarutbildningar: 910

Musik, media och teater: 710

Fristående kurser: 4 320

Avancerad nivå: 850

Antal anställda: 1 800

Luleå tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet. Forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!