Studentbostäder i kontoret

Han kom som student till Luleå för tre veckor sedan och är inne på fjärde boendet - ett kontor.
I vissa skolsalar sitter folk på golvet.
- Jag ångrar att jag kom.

Luleå2011-09-02 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Studenten känner sig trängd och vill vara anonym. Det har förmodligen aldrig hänt att Kuriren ställts inför ett sådant förhållande inför beskrivningen av studentlivet i Luleå. Han berättar om hur han lurats på pengar och trevat sig fram innan han hamnat i ett kontor i industrimiljö. Men där känner han sig tillfreds med att någon - hyresvärden - trots allt gjort något för studenterna.

För det finns flera studenter som bor här.

Luleå etta
Studenten Kuriren talar med berättar att han kommer från en annan del av landet och valde Luleå i första hand.

- Jag hade kommit in i Uppsala, Lund och Stockholm men valde Luleå för att de visade på möjligheterna för skidåkning och mycket annat. Så här efteråt anser jag att Luleå kör med falsk marknadsföring. Man tror först att det är lätt att hitta bostad här. Hur det är framgår inte. Jag ångrar att jag kom. I Uppsala hade jag löst boendet, säger han och berättar om en bekantskap på orten.

Blåst på 5.000
Det berättas att folk dröjt sig kvar och sovit inom universitetets väggar.

Studenten berättar att han hade ett andrahandskontrakt på en bostad i Luleå men personen som utlovade det hade inte klara papper för att hyra ut och Lulebo satte stopp, berättar han.

- Den personen blåste mig på 5.000 kronor. Jag hade kollat men borde ha kollat bättre.

Nästa boende blev hos en tant. Det kom sig av en kontakt på skolan.

Tredje gången gillt blev i ett vandrarhem.

Han är alltså inne på fjärde boendet och hoppas på ett femte, en bostad på Porsön.

Kall beräkning?
Samtidigt riktar han kritik mot universitetet.

- De tar in för mycket folk. Det talas om att många hoppar av efter första tentan och att sådant spelar in. Folk sitter på golvet i klassrum. Från skolan berättas om lokaler anpassade till 36 studenter. Det förekommer att vi är 48-49, hur andra har det vet jag inte, beskriver studenten.

- Det här låter galet. Schemaläggarna får planera undervisningen på annat sätt och dimensionera om lokalerna. Det finns ingen brist på undervisningslokaler vid LTU i Luleå. Studentkårerna är larmade och ska också jobba för större lokaler, kommenterar Mauritz Danielsson, chef vid studentservice.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om