Strulet kostade Luleå miljoner

Strulet med ritningarna stoppade nästan bygget av Luleås basketarena. Det avslöjas nu när slutnotan fördelats efter långa förhandlingar.

Stod stilla. Bygget försenades när ritningarna var sena och bristfälliga.
Foto: Andreas Wälitalo

Stod stilla. Bygget försenades när ritningarna var sena och bristfälliga. Foto: Andreas Wälitalo

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2014-12-08 18:31

Luleå Energi Arena blev 26 miljoner kronor dyrare än beräknat. Det står klart efter 1,5 år av förhandlingar. Men den summan är samtidigt 73 miljoner större än vad som arenan ursprungligen skulle kosta.

Bengt Jonsson, chef för tekniska förvaltningen, är ändå nöjd med att få sätta punkt. Situationen var kritisk.

– Nåiden hade kunnat tjura ihop fullständigt, lagt ned arbetet och hävdat att det inte kunde slutföras. Så ingen skugga över dem, säger han.

Fallet är ett exempel på att en liten tuva kan stjälpa stora projekt. Försenade och bristfälliga ritningar från konsulten Monarken fick bygget att göra halt. Monarken hade i sin tur anlitat konsulten Ramböll som inte klarade sitt uppdrag i tid.

Byggentreprenören Nåidens fick tillfälligt stoppa arbetet vilket kostade extra.

Kommunen hade ett avtal om förseningskostnader – med konsulten Monarken.

– De var ju vår avtalspart. Vi hade ett standardavlat som ger en procent av avtalssumman per veckan i skadestånd. Det ger oss 52.000 kronor gånger 35 veckor – 1,82 miljoner, säger han.

Monarken betalar även två miljoner i skadestånd för att ritningarna även var bristfälliga och delvis felaktiga. Det kan även bli ytterligare 1,5-2,0 miljoner kronor från konsultens försäkringsbolag men det återstår att se.

Pengarna uppväger alltså inte på långt när de 26 miljoner som bygget blev dyrare. Pengar som kommunen nu får betala Nåiden som ersättning.

– Den som orsakat skadan kommer lindrigast undan, säger Jonsson.

Förhandlingarna med Nåiden tog tid.

– Ja, vi har plöjt enorma mängder handlingar för att bestämma vad som är en skälig summa för den förlängda byggtiden. Vi var ju inte överens om det i början. Men man ska komma ihåg att detta är något exceptionellt ovanligt, säger Bengt Jonsson.

Slutsumman är en kompromiss och Nåiden har också fått släppa på en del av sina krav. Kuriren har sökt Nåidens ledning för en kommentar men inte lyckats nå den.

Fördyringen orsakar även högre driftskostnader av basketarenan. De beräknas till drygt en miljon per år.

Kommunens läxa är att de standardavtal som tecknats inte är de bästa.

– Frågan är om vi inte ska ha avtal där konsulten har full betalningsplikt vid förseningar, säger Bengt Jonsson.

Bakgrund

Till- och ombyggnad av Pontushallen var ursprungligen beräknad till 133 miljoner kronor.

Bygget blev dock mer omfattande och 47 miljoner dyrare. Oppositionen ville då utreda bygget igen men S fick MP och M med på fördyringen i februari 2012. Revisorerna var också kritiska till bristande kostnadskontroll.

Lite senare fick orsakade sena och bristfälliga ritningar från konsulten Monarken en försening av bygget. Monarken hade i sin tur anlitat konsulten Ramböll som inte klarade sitt uppdrag.

Byggentreprenören Nåiden tvingades tillfälligt stoppa arbetet vilket orsakade extra kostnader.

Hallen, som nu döpts om till Luleå energi arena, skulle varit klar för basketmatcher från 15 februari 2013 men invigdes först 31 augusti.

Nu är slutnotan klar – 206 miljoner vilket är 26 miljoner extra. Kommunen får minst 3,8 miljoner i skadestånd av Monarken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om