Det uppger SOS Alarm, som har ansvaret för trygghetslarmen i Luleå.
– Det är som med alla andra samhällsfunktioner att samspelet måste fungera. Vi kan ju inte påverka om strömmen bryts för längre tid eller om teleoperatörerna inte klarar sin del. Det säger Sarah Hummerdal vid SOS Alarms pressjour.
Vi har de senaste dagarna berättat om driftsproblem med trygghetslarmen i Luleå. I går uppgav Ida Johansson, avdelningschef vid socialförvaltningen i Luleå, att alla SIM-kort på de 1 500 trygghetslarmen ska bytas ut. I dagarna ska man få 1 000 SIM-kort som ska ersätta de tidigare SIM-korten i närtid.
Nu rapporterar Sveriges Radios Ekot att många kommuner i Sverige ser stora risker med att trygghetslarmen kan sluta att fungera vid ström- och teleavbrott. Samtidigt är det allt fler som får trygghetslarm, bland annat för att kunna bo kvar längre i den ena bostaden.
Det var efter stora problem med den tidigare operatören Tunstall som Luleå kommun bytte larmoperatör till med SOS Alarm.
– Vi har en backup med batterier vid kortare strömavbrott, säger Sarah Hummerdal.
Hur länge klarar ni att hålla trygghetslarmen igång med batterier?
– Det kan jag inte säga exakt nu, säger Sarah Hummerdal.
Men enligt Ida Johansson, socialförvaltningen, har kommunen ett avtal med SOS Alarm som garanterar att trygghetslarmen ska fungera upp till 72 timmar under ett strömavbrott.
– Vi har också testat apparaterna att de klarar 10 dagars strömavbrott. Men avtalet med SOS Alarm gäller alltså 72 timmar, säger Ida Johansson.