Strokevårdens doldisar i fokus
Var sjuttonde minut får någon i Sverige en stroke. Det blir cirka 30.000 personer per år. Varje år anordnar Stroke-Riksförbundet en dag för att uppmärksamma denna folksjukdom. I går erbjöds därför gratis blodtrycksmätning över hela landet. I Luleå ringlade kön lång i en av stadens gallerior där Sunderby sjukhus strokeenhet fanns på plats.
- Jo, för fem år sedan när jag skulle kliva ur sängen på morgonen så löd mig inte armarna. Jag hade fått en stroke och jag drabbades ytterligare en gång. Men jag kom snabbt under behandling och mår fint i dag och är aktiv, berättar Börje Nilsson.
Andra stroken, då tappade han talet och fick vistas fem veckor på sjukhus men han kom igen. Att kolla sitt blodtryck tycker han är viktigt. Och vid mätningen på Strokedagen så fick han godkänt av sjuksköterska Anne Somppi. Hon berättar att Stroke-dagen alltid brukar dra mycket folk mest äldre men också 40+.
- Ett högt blodtryck har inte alltid så mycket symptom och man kan gå med det länge innan man märker av det, förklarar Anne som tillsammans med kollega undersköterska Margaretha Svanström fick fullt upp med manschetterna.
Förbundet har 59 lokalföreningar i Sverige och under Internationella strokedagen så har man i år valt att lyfta fram anhörigas situation. I dag utförs cirka två tredjedelar av all strokevård i hemmet av närstående.
Fakta Stroke
Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt(propp) och hjärnblödning.
Den sjukdom som kräver flest vårddagar. Kostar14 miljarder.
Den sjukdom som kräver flest vårddagar. Kostar14 miljarder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!