Stridspiloten: "Lite tävlingsinstinkt ska man ha"

Det är ett krävande, varierande och framför allt roligt arbete. Willy Forsberg arbetade som stridspilot i drygt 30 år. "Lite tävlingsinstinkt ska man ha", säger han.

Willy Forsberg som stridspilot. "Kamratskapet och lagandan är fantastisk", säger han.

Willy Forsberg som stridspilot. "Kamratskapet och lagandan är fantastisk", säger han.

Foto: Privat

Luleå2022-04-19 19:00

När Willy Forsberg, 68, gjorde lumpen på Norrlands dragonregemente, K4, hade en av killarna gjort testerna till pilot men inte klarat dem och det fick honom att vilja söka till Flygvapnet.

– Det lät intressant, pappa jobbade som flygande mekaniker och jag flög segelflyg som grabb. 

Testerna gick bra och han hoppade av K4 för att börja på Flygskolan. Testerna består bland annat av stresstolerans, koncentrationsförmåga och generell begåvning. För att bli stridspilot är det viktigt vara i god fysisk form– och även att ha rätt längd på rygg och lårben.

– Du kan inte vara två meter lång, det är vissa mått som du ska passa in i så du inte blir av med benen vid en utskjutning.

Efter grundutbildningen fick Willy Forsberg kontrakt på sex år som fältflygare som förnyades efter genomfört kontrakt ett år i taget. Tanken var att det skulle vara färdigfluget vid 35 år. Han såg till att ha en civilanställningsutbildning som skidlärare för dagen det var färdigfluget.

– En vanlig dag flög man två-tre pass per dag och var upp knappt en timme varje pass. Låghöjdsnavigering är krävande då man gör tvära svängar. 

Han säger att en bra idrott för att klara g-kraften är skidåkning.

– Vi fick åka iväg en vecka och åka skidor, då kom till min skidlärarexamen till godo.

Stridspilotens uppgifter är luftförsvar mot andra flygplan, attackuppdrag mot mål på marken och spaning.

– Utmaningarna är att hålla skärpan när man är i luften. I jaktstrid gäller det att hålla koll och inte ta dumma risker. Man bör ha bra fysik, syn och hörsel.Det gäller att vara hungrig och vilja vara så duktig som möjligt, lite tävlingsinstinkt ska man ha.

Willy Forsberg arbetade inom Försvaret från det han var 21 till han var 55 år då möjligheten att pensionera sig finns.

– Det bästa var kamratskapet och lagandan. Man känner sina kamrater så väl så man vet precis var man har dem.

Det mindre roliga var det administrativa arbetet som det blev mer och mer av ju längre han kom i karriären. Han rekommenderar den som är nyfiken på arbetet att söka:

– Det kostar inget att söka, och det finns många andra yrken runtomkring, som teknisk personal och de som leder en på marken.

Tjänade du bra?

– Man tjänar bra, det går ingen nöd på piloter.

Saknar du jobbet?

– Jo, det kan jag göra. Samtidigt känns det som jag gjort mitt. Att ha möjlighet att sluta vid 55 år känns väldigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!