Hertsösonen Tobias Baudin var tillbaka på hemmaplan i Luleå under tisdagen, med besök på bland andra Sunderby sjukhus.
– Man blir extremt stolt när man lyssnar på medlemmarna där. De sätter fingret på vad den här avtalsrörelsen handlar om, säger Tobias Baudin apropå förhandlingarna med arbetsgivarparten SKR, som ska vara avslutade den sista oktober.
Under den pågående pandemin har Kommunal Region Norrbotten flera gånger larmat om hur deras medlemmar går på knäna och inte hörsammats i sina krav på kompensation, när de har ställt om och jobbat inom covid-vården i länet – samtidigt som Vårdnära service (VNS) avvecklades.
Tobias Baudin fick samma signaler vid besöket i Sunderbyn – och han är kritisk gentemot de styrande i Region Norrbotten.
– I och med att VNS avvecklades har våra medlemmar fått många fler arbetsuppgifter, i stället för att regionen har anställt mer personal. Den stora förändringen skedde precis då pandemin slog med full kraft, därför ett extra korkat beslut av de styrande. Många är väldigt upprörda nu, och det borde regionen som arbetsgivare fundera kring. Det här kan leda till att personal slutar, vilket vore förödande.
Men Baudin träffade också sina forna kamrater på Kommunals sektion i Luleå, däribland ordförande Henrik Alqvist.
– Tobias har ett enormt stöd från oss i avtalsrörelsen. Men också viktigt att allmänheten i stort förstår att vi måste få upp lönerna nu. Det är fruktansvärt orättvist i dag, säger Alqvist.
Kommunal kräver en halv procent extra i lönepåslag för alla yrkesutbildade inom vård och omsorg, utöver "märket" på tre procent inom industrin. Dessutom vill facket ha retroaktiva löneförhöjningar, då hela avtalsrörelsen blev uppskjuten på grund av pandemin.
Men hittills i förhandlingarna med SKR har inte Kommunal fått mycket gehör – utan tvärtom mottagit så kallade ”nollbud” från arbetsgivarhåll.
– I och med pandemin, då folk har stått på balkongerna och applåderat vård- och omsorgspersonalen, hoppades jag att SKR skulle tänka om, men tyvärr. I stället vill de ha sifferlösa avtal som kan innebära noll kronor i löneökningar.
– Dessutom har deras svar på våra krav om att få ner arbetstiderna och få tillstånd mer hållbara scheman bara varit ”mer flexibilitet”. Därför står vi just nu extremt långt från varandra, säger Baudin.
Samtidigt är Kommunal ensamma i de centrala avtalsförhandlingarna, då de redan i fjol höstas lämnade LO-samordningen – just för att flera övriga LO-fack inte ville gå med på att Kommunalmedlemmarna får extra lönepåslag.
– Kännbart för oss att inte ha ett starkt stöd från övriga LO-förbund längre.
Hur besviken är du på de övriga LO-förbunden som inte vill visa solidaritet i detta?
– Vi är 14 förbundsordföranden inom LO, alla ska bära hem framgångar till sina medlemmar. Men välfärden är till för alla – alla får så småningom hemtjänst eller hamnar på ett äldreboende. Och för att upprätthålla kvaliteten i välfärden och klara rekryteringsbehoven, borde en lönesatsning på våra medlemmar vara viktigt för alla LO-förbund.
I en tidigare radiointervju gjorde Tobias Baudin det tuffa utspelet att ”vårdpersonalen i Luleå ska ha mer i löneökning än de som jobbar på SSAB”, och han gör liknande jämförelser nu.
– En bilmekaniker kan ha 40 000 kronor mer i lön per år för att repa en bil, än en undersköterska som ska rädda livet på en människa. Inte rimligt, då båda yrkesgrupperna har ungefär lika långa utbildningar och yrkesskicklighet.
Ändå uttrycker han hopp över att de sista veckorna av förhandlingar med SKR ska ge resultat.
– Kampandan hos medlemmarna känns väldigt stark, alla är taggade. Och dessutom har vi det svenska folket med oss i våra krav, vilket jag hoppas kommer märkas också.
Men om SKR inte tillmötesgår Kommunals krav väntar stridsåtgärder.
– Har vi inget avtal som vi tycker är nog bra den sista oktober, då kan vi varsla om konfliktåtgärder. Ingen tvekan om det.
Kan ni ta ut undersköterskor i strejk?
– Svårt då de har livsviktiga jobb men däremot kan vi införa tillfälliga stopp för anställningar och övertid med mera. Och dessutom kan vi, som Nordens största välfärdsfackförening, ta ut andra yrkesgrupper inom kommunerna i strejk. Och detta planerar vi för just nu.
Samtidigt kraschade de omtalade las-förhandlingarna i fredags, då samtliga 14 LO-förbund valde att inte ställa sig bakom den uppgörelse som PTK och Svenskt näringsliv hade enats om.
Tobias Baudin hade hoppats på förbättringar när det gäller allmän visstid och otrygga anställningar, likaså gällande hyvlingen – att arbetsgivarna inte längre skulle kunna sänka sysselsättningsgraden från ena dagen till nästa.
– När vi inte fick det, var det enkelt att säga nej. Då behövde jag inte ens fundera kring vad vi skulle behöva betala tillbaka vad gäller turordningsreglerna, personliga skäl som saklig grund med mera.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ska förnya samtalen med samtliga tre parter. Kan regeringen överhuvudtaget ändra spelreglerna på arbetsmarknaden när inte LO står bakom dem?
– Teoretiskt, men det skulle i så fall få stora konsekvenser för den svenska arbetarrörelsen.
Hur skulle du uppfatta det sveket från S då?
– För mig är det otänkbart att Stefan Löfven, med sin fackliga bakgrund, skulle skita i LO. Så pass väl känner jag honom.
NSD:s politiske redaktör och socialdemokratiske ledarskribent Olov Abrahamsson tycker att regeringen och januaripartierna måste gå vidare utifrån uppgörelsen mellan enbart PTK och Svenskt näringsliv. Vad tycker du om Abrahamssons inställning?
– Det låter väldigt galet. Det här gör mig alltmer förbannad, gång på gång är det bara LO:s medlemmar som får ökad otrygghet – med allmän visstid, hyvling och mer och otrygga anställningar. Olov Abrahamsson får skriva vad han vill men för mig känns detta helt verklighetsfrämmande.
Tobias Baudin har tidigare i SVT:s Agenda sagt att det inte längre finns något förhandlingsutrymme kvar i las-frågan, om inte ”himlen faller ner”.
– Om regeringen ändå vill gå fram med ett lagförslag, då måste de förbättra för oss inom LO, så att vi ser en ”uppsida”. För las-utredningen kan omöjligen bli verklighet, och både Löfven och Eva Nordmark själv har ju sagt att balansen saknas.
Hur ser du på Jonas Sjöstedts hot om misstroendevotum?
– Jag vet inte men helt klart är detta tillbaka i politikens knä nu – och någonstans kan man känna ”Rätt åt dem”. Det var ju regeringen och framförallt Centerpartiet som startade detta kaos genom att ta fram las-utredningen, säger Kommunals Tobias Baudin.