Högkvarteret vid Försvarsmakten har överklagat det tidsbegränsade bygglov som miljö- och byggnadsnämnden beviljat för utbyggnaden av Nordkalotten hotell och konferens med entreprenörsbostäder.
Bygglovet gäller i fem år för fyra modulbyggnader med totalt 256 rum. Det är en halvering av de ursprungliga planerna, som gällde 480 nya rum fördelade på nio modulbyggnader och ett tidsbegränsat bygglov på tio år.
– I dialog med Luleå kommun backade vi ned, från tio år tillfälligt bygglov till fem år, för att på något sätt hitta lösningar där vi hoppades att försvaret skulle ställa sig mer positiva, säger Tobias Lindfors, koncern-vd och huvudägare i Studentconsulting och Pite havsbad group som äger Nordkalotten.
– Vi var beredda att kompromissa för att visa vår goda vilja. Det behövs mer boenden för industrin och för turismen, fortsätter Tobias Lindfors.
Tobias Lindfors poängterar att han haft en mycket bra dialog med Luleå kommun och med försvaret i Luleå.
– Jag tänker hela tiden, kan det här vara ett missförstånd från Försvarets sida som inte riktigt har satt sig in i det här ordentligt? Det är det man hoppas på, säger Tobias Lindfors.
Försvarsmakten begär att bygglovet ska upphävas. Det motiveras med att bygglovet medför en risk för människors hälsa på grund av buller och risk för påtaglig skada på riksintresset för totalförsvarets militära del; Luleå Kallax flottiljflygplats och Junköns skjutfält.
Försvarsmakten befarar att den militära verksamheten kan begränsas eller rent av förbjudas vid kommande prövningar av miljötillståndet. Vid en prövning av miljötillstånd sker en avvägning mot de störningar, exempelvis buller som verksamheten ger upphov till.
Nordkalotten-fastigheten utsätts för bullernivåer som överskrider riktvärdena för militärt flygbuller vid störningskänslig bebyggelse.
– Försvaret hänvisar till störningskänslig bebyggelse, men det har ju ingenting med hotell att göra. I dag har man inte några bullerkrav på hotell, utan det är ju på permanentbostäder, säger Tobias Lindfors.
Försvarsmakten påpekar att bygglovet är beviljat i strid med gällande detaljplan, då modulbyggnaderna skulle placeras på mark som inte får bebyggas, så kallad prickmark.
Vidare anser Försvarsmakten att bygglovet inte kan anses vara tillfälligt, då byggnaderna skulle få en permanent karaktär, träd skulle fällas, marken skulle beredas och konstruktionen skulle gjutas fast i marken. Det långsiktiga planen är att ansöka om en förlängning av bygglovet upp till 15 år.
Försvarsmakten motsätter sig också bygglovet därför att det riskerar att få en prejudicerande verkan, det vill säga kan användas som argument för att tillåta ytterligare bebyggelse i närheten av flottiljflygplatsen. Vi har varit i kontakt med Högkvarteret som inte vill kommentera överklagan.
Avgörandet ligger nu hos länsstyrelsen i Norrbotten, som ska ta ställning till Försvarsmaktens begäran att bygglovet ska upphävas. Länsstyrelsens beslut kan i sin tur överklagas till domstol.
– Vi hoppas att länsstyrelsen ska komma fram till samma sak som Luleå kommun. Vi skulle behöva få till det här bygglovet innan sommaren så att vi kan börja bygga, säger Tobias Lindfors.
Tobias Lindfors har varit tydlig med att han hoppas på att utbyggnaden på sikt blir permanent, genom att jobba för en förändrad detaljplan.
– För det kommer vi att vilja göra. Då kommer alla parter att höras. Försvaret kan ju säga nej till en förändrad detaljplan, säger Tobias Lindfors.