Strid om ersättning avgjord

Fem luleåbor som tidigare nekats ersättning för merkostnad när deras personliga assistenter varit sjuka får nu rätt till den. Det slår förvaltningsrätten fast.

Luleå2015-01-05 06:00

Konflikten gäller utbetalning av ersättning när ordinarie personal varit sjuk och vikarier måste kallas in. Kommunen har sedan oktober förra frångått sin tidigare praxis. För att den faktiska kostanden ska utbetalas har lönespecifikationer krävts, något som assistansföretaget Din Förlängda Arm vänt sig emot. Personerna har själva inte legat ute med pengar utan fått den assistans som de behövt trots personalens sjukfrånvaro berättar Ann-Cathrine Sandberg, VD på Din Förlänga arm.

– Vi har inget emot att det är den faktiska kostnaden som betalas. Men det känns som att man misstänkliggör ett bolag genom att göra så här. Vi skickar in tidrapporter och lönekostnader och tycker att de skulle kunna bestämma ersättningen efter det, Ann-Cathrine Sandberg.

Ann-Cathrine Sandberg menar att ersättningen borde kunna räknas ut baserat på timrapporter och kostnader för löner.

– Flera av våra anställa vill inte att deras lönespecifikationer blir en offentlig handling, det kan röra sig om personer som har en utmätning på sin lön, det tycker vi är något privat, säger hon.

Nu ger förvaltningsdomstolen henne rätt på den punkten. Luleå kommun kommer i vissa fall vara tvugna att betala ut belopp och i andra fall utreda igen.

– I vissa fall kommer vi kräva in kompletteringar. Det kan vara tidrapporter eller kvitton som visar att man haft en kostnad för det man uppgett, säger Annika Klefsjö, områdeschef för personlig assistans på Luleå kommun.

Luleå kommun avser inte att överklaga de fem domar som förvaltningdomstolen nu fattat beslut om. Totalt rör det sig om 150-170 ärenden där frågan om merkostnad vid sjukfrånvaro ska avgöras av förvaltningsrätten. Gällande kravet på lönespecifikationerna menar Annika Klefsjö att de i så fall sekretessprövas innan de lämnas ut.

– Vi har försökt att ha en dialog med företaget och gett information om varför vi ville ha in lönespecifikationer. Alla andra företag har anammat det fullt ut, säger Annika Klefsjö.

Din förlängda arm menar att det är miljonbelopp som de sedan oktober förra året har legat ute med. Hur mycket det rör sig om som ska betalas ut i och med förvaltningsrättens beslut kan kommunen inte ge besked om i nuläget.

– Vi kan i dagsläget inte uppge några exakta siffror då varje ärende och dom omprövas, så siffrorna varierar från fall till fall, säger Klefsjö.

Lagändring för ökad kontroll

1 juli 2013 genomfördes ändringar i LSS, lagen om särskilt stöd. Utökad lämplighetsprövning görs nu när företag ansöker om tillstånd och ekonomin kontrolleras.

IVO har nu större befogenheter att kontrollera ekonomiska förhållanden, lämplighet och möjlighet att besöka enskilda som har blivit beviljade assistans.

Kommuner och landsting ska anmäla till IVO om det finns anledning att ifrågasätta den som bedriver assistansen. Retroaktiv assistansersättning ska utgå från tidrapporter och löneunderlag - men som förvaltningsrätten nu slår fast behöver det inte nödvändigtvis vara lönerapporter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om