Stress och tandläkarskräck orsaker

På Porsuddens tandläkarklinik i Luleå brottas de med problematiken med missade tider.- Det händer flera gånger per dag, det ställer till väldiga problem i vår planering, säger enhetschefen, Kerstin Lantto.

BEKYMRAD. Enhetschefen på Porsuddens tandvårdsklinik, Kerstin Lantto har problem med planeringen när patienter inte dyker upp. Varje dag står tandläkarteam sysslolösa.

BEKYMRAD. Enhetschefen på Porsuddens tandvårdsklinik, Kerstin Lantto har problem med planeringen när patienter inte dyker upp. Varje dag står tandläkarteam sysslolösa.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-03-21 06:00

När man glömmer en tandläkartid så dyker det upp en faktura i brevlådan. Summan på fakturan är 400 kronor för vuxna och 150 kronor för barn.

Oavsett vad för typ av behandling bokningen gällde. Det görs ingen skillnad på en snabb undersökning och en tre timmars rotfyllning.

- De 400 täcker en otroligt liten del av kostnaden för landstinget, säger Lantto.

Det finns två varianter av uteblivna patienter som debiteras i efterhand. De som bara uteblir och de som avbokar för sent.

"Ligger i tiden"
Merparten av de som debiteras är de som avbokar för sent. Enligt folktandvårdens föreskrifter ska en avbokning ske minst två timmar före stängningsdags dagen innan man har det bokade besöket.

- Det är för att vi ska få en rimlig chans att hitta en ersättare men det är ändå i tightaste laget, menar enhetschefen.

Varför avbokar så många för sent?

- Det ligger kanske lite i tiden. Föräldrar har fullspäckade scheman med småbarn och stress på jobbet.

Vad anger de för orsaker?

- De är sjuka, får inte ledigt från jobbet, har glömt. Sen finns det de med tandvårdsrädsla, deras ångest gör att de avbokar i sista stund.

Enligt Lantto måste man som vuxen ta ett ansvar och prioritera sina barns och sin egen tandhälsa.

Patienterna måste tänka i ett längre perspektiv och komma på sina bokade tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om