Strand sotskadat – tvingas hålla stängt

Delar av Strand Galleria håller stängt under måndagen efter helgens brand. "Sanering pågår och varendaste pryl måste torkas", säger Inpuls delägare Kirsi Poikela.

Strand Galleria drabbades av en brand under lördagen. Nu tvingas gallerian hålla stängt.

Strand Galleria drabbades av en brand under lördagen. Nu tvingas gallerian hålla stängt.

Foto: Sabina Nilsson

Luleå2019-10-07 09:19

Larmet om branden i Strandgallerian i centrala Luleå inkom på lördagen strax efter klockan 13.

Kraftig rökutveckling kom från ett av utrymmena i källarvåningen, närmare bestämt från de nedre lokalerna mot Smedjegatan, upp mot hörnet till Gågatan.

Vid 14-tiden var branden släckt och under kontroll. Enligt polisen rapporterades inga personskador, däremot påverkades gallerians kommersiella verksamheter mycket av både evakueringen och rökskadorna.

I dag, måndag, håller delar gallerian stängt efter branden.

– Vi kämpar på här. Nu pågår sanering och vi hanterar försäkringsfrågor. Varendaste pryl måste torkas. Det vi kan göra själva är att torka bort soten och vi kommer nog behöva byta takplattor. Sedan vet vi inte om några maskiner blivit förstörda av röken, vi har inte märkt något men inte gått igenom allt än, säger Kirsi Poikela, delägare av gymmet Inpuls, som huserar på gallerians bottenplan.

Hur känns det här?

– Det hade kunnat vara värre, så får man tänka. Det är en olycka och det är bara att gilla läget. Bara trampa igång och vara positiv. Det hade kunnat vara mycket värre, det hade kunnat brinna ner, säger Poikela.

Just nu vet inte ägarna av Inpuls när de kan öppna verksamheten igen.

– Vi har lagt in utomhuspass för träning som ska passa både gym- och gruppträningskunder. Man får ta en dag i taget. Vi vet mer i eftermiddag hur långt de kommit med saneringen, det gäller att få bort lukten och allt som landat på varendaste pryl, säger hon och tillägger:

– Vi är ändå positiva. Det går inte att göra något utan vi skyndar på så gott vi kan. Vi hoppas att vi kommer igång så fort som möjligt och öppnar upp så fort det bara går.

Restaurang Waldorf håller öppet som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om