Debatten arrangerades av fackförbundet Unionen vilket präglade den och styrde urvalet av frågor. Unionen ville att de sex riksdagskandidaterna enbart höll sig till frågor om arbetslivet och såg även till att det blev så.
De hårt styrda politikerna fick lämna konkreta besked på debattledarnas frågor och inte mycket mer. Det gjorde att debatten uteblev och det blev mer en redovisning av partiernas politik i de frågor som facket ville få fram.
Trots det lyckades Krister Hammarbergh få fram budskapet att det går bra för Norrbotten just nu, vilket inte minst de färska siffrorna om arbetslösheten visar.
– Arbetslösheten i Norrbotten är lägre än i mannaminne och befolkningen växer igen, sa han.
Vi fick även veta att arbetslösheten bäst bekämpas genom att gynna småföretag.
– Det måste bli enklare och billigare att starta företag och att anställa, sa Stefan Tornberg (C).
Hanna Bergstedt (S) pekade på att det finns arbetslösa medan företagen inte lyckas hitta nya medarbetare. Det visar att arbetslösheten även måste bekämpas med arbetsmarknadsåtgärder och utbildningsinsatser menade hon.
Jens Sundström (FP) anser att det måste löna sig att jobba.
– Rör inte den skattepolitik som ligger, sa han.
Trots det vill Sundström höja taket i A-kassan och även indexreglerade den. Taket har inte höjts sedan 2001 och alla partier utom Moderaterna anser att det är behövligt. Längt går Vänsterpartiet:
– Vi vill att 80 procent av de arbetslösa ska få A-kassa som motsvarar 80 procent av sin lön, sa Anna Hövenmark (V).
Miljöpartiet menar att "på sikt" ska A-kassa och sjukpenning likställas.
– Men det gäller när statskassan tillåter, sa Annika Eriksson (MP).
Frågor om arbetsmiljö, visstidsanställning och jämställdhet avverkades också under den trekvart debatten varade. Partierna var överens om att särskilt offentliga arbetsgivare måste ge de anställda bättre villkor och större medinflytande.
Hanna Bergstedt (S) delar Unionens uppfattning att årliga lönekartläggningar är nödvändiga för att nå lika lön mellan könen.
– Det är orimligt att det är mer lönsamt med ett könsbyte än en akademisk examen, sa hon.