Strålande tider i skrotningsbranschen
Det råder strålande tider i skrot- och återvinningsbranschen. Råvarupriserna verkar ha stabiliserat sig på på en hög nivå och företagen i branschen har god ekonomi. - Vi tar emot mycket från privatpersoner som förut åkte till Kronan med sitt metallskrot, säger Kjell Fogelqvist, VD för Cronimet i Norr AB i Luleå.
SKROT EN GULDBRANSCH. Det går bra för företagen i skrot- och återvinningsbranschen just nu. "Vi fyller tre år i år och räknar med att hantera cirka 10.000 ton i år", säger VD:n Kjell Fogelqvist.
Foto: Roland S Lundström
Överallt i världen skriker man efter metallskrot av olika slag. Olika kvaliteter av järn, nickel, bly och koppar är bara fyra av många olika metaller som efterfrågas. Störst behov finns i utvecklingsländer som Kina och Indien där järnverk och annan metallindustri går för fullt.- Det är billigare att framställa järn av skrot än av malm, säger Kjell Fogelqvist.Privatkunder som lämnar in allt möjligt från cyklar och gräsklippare till rör och plåt är alltså en stor del av Cronimets verksamhet men det mesta skrotet kommer från de tillverkande småindustrierna i länet.- Vi gör också affärer med större företag som Billerud i Karlsborg, Vattenfall, Banverket och Lapplands eltjänst, berättar Fogelqvist.Under fjolåret köpte Cronimet 4.000 ton ståltackor från LKAB:s forskningsmasugn på Mefos.- Vi tar emot det mesta utom vitvaror och osanerade bilar. Det är inte bara rent metallskrot som tas omhand på företagets anläggning utan även så kallat komplext skrot, det vill säga metall som sitter ihop med andra material, typ trä, plast eller gummi.- Det här skickar vi till Finland där det hackas sönder i en maskin och sedan sorteras maskinellt.Kjell Fogelqvist berättar att återvinningen i dagens samhälle är mycket omfattande. Dels har miljömedvetenheten ökat och dessutom har det blivit mycket dyrare att deponera blandat skrot på soptippen. Dessutom har skrotets värde ökat på grund av den stora efterfrågan på världsmarknaden.- Vi återvinner betydligt mer i dag än när jag började 1970.Till SSAB
Järnskrot är Cronimets största artikel och det mesta som kommer in levereras till företagets största kund - SSAB i Luleå. - SSAB köper bara verkstadsskrot av bästa kvalitet.Till Cronimets anläggning kommer stora mängder material varje dag och mycket av jobbet går ut på att sortera de olika fraktionerna i högar.- Vi samlar på oss till dess att vi har tillräckligt mycket så att vi kan sälja det vidare. Kjell Fogelqvist tror att metallpriserna även fortsättningsvis kommer att ligga på en hög nivå.- Branschen mår bra i dag.Sedan starten har Cronimets årsomsättning ökat från fem till 38 miljoner kronor. Felräkning
Priserna är så höga att folk som kommer in med skrot som de vill sälja blir överraskade.- Jag kommer ihåg en kund som sade åt mig att "Du måste ha räknat fel" när han fick veta hur mycket pengar han skulle få för det han hade med sig.Skrotbranschen har drabbats av en hel del stölder de senaste åren men Cronimet har hittills varit förskonade. Allt som är riktigt värdefullt förvaras i trygghet inomhus.Efterfrågan på skrot är så stor att Kjell Fogelqvist till och med tror att det kan bli frågan om att gräva upp gamla soptippar och bärga de metaller som deponerats under årtiondena.- Det måste finnas tusentals ton där och med dagens materialpriser är det ekonomiskt intressant att ta fram dessa mängder, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!