Det är Försvarsmaktens personalansvarsnämnd som prövat anmälan från kvinnan som genomförde sin praktik på flottiljen, och i troppen där den civilanställde mannen arbetar, under övningen Aurora.
Vid ett flertal tillfällen ska mannen ha fällt sexistiska och nedsättande kommentarer om henne. Han ska även ha rört henne på ett oönskat sexuellt sätt.
– Så fort vi fick kännedom om anmälan så startade vi en utredning, säger Louise Levin, kommunikationschef Norrbottens flygflottilj.
Hon betonar också att ansvarsnämnden följde det flottiljchefen förordade.
Den förklaring den utpekade mannen gett är att det inom troppen finns en intern jargong som av en utomstående kan uppfattas som rå och sexistisk. Samt att det kan förekomma fysiska beröringar som kan upplevas som gränsöverskridande.
Utredningen har även visat på att andra i troppen upplever att jargongen är sexistisk.
Vad har gjorts åt det här?– Även andra åtgärder har genomförts på flottiljen för att visa att det här är oacceptebelt, säger kommunikationschefen.
Personalansvarsnämnden pekar på att Försvarsmakten inte accepterar att anställda gör sig skyldiga till kränkningar eller trakasserier av medarbetare. Den anser också att mannen agerat så pass grovt att han inte kan undgå ansvar för sitt beteende. Nämnden stannar vid fem dagars löneavdrag.
Den civilanställde har, om han så vill, tre veckor på sig att överklaga beslutet.